Een zelftest.

RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College gaan leerlingen testen op corona. 'Niet testen heeft geen gevolgen voor leerlingen'

Een zelftest. Foto: ANP

De Hoogeveense middelbare scholen starten met het testen van leerlingen op het coronavirus. Het Roelof van Echten College start na de meivakantie en het RSG Wolfsbos heeft alles al rond om de leerlingen te checken.

Volgens Chris Buijtendorp van RSG Wolfsbos heeft het geen gevolgen als ouders geen toestemming geven om leerlingen te testen: ,,Niemand wordt buitengesloten en het is geheel vrijblijvend”.

Er wordt pas getest als er een besmetting is binnen de school. Dan wordt gekeken welke medewerkers en leerlingen in contact zijn geweest.

Nauwe contacten

,,Nauwe contacten, het gaat dan om personen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter afstand van een positief getest persoon zijn geweest, gaan altijd in thuisquarantaine en maken een testafspraak bij de GGD. Aan de anderen wordt gevraagd om een zelftest te doen”, aldus directeur Albert Weishaupt van het Roelof van Echten College.

Volgens hem dragen de testen eraan bij dat een mogelijke uitbraak wordt voorkomen of dat een besmetting sneller kan worden opgespoord.

RSG Wolfsbos deed enkele dagen geleden een mail de deur uit, waarin wordt gevraagd of ouders toestemming geven voor het testen. ,,Binnen de eerste dag hadden we van 30 procent van de ouders een toestemmingsformulier terug. Hoe meer kinderen meedoen met het testen, hoe duidelijker de uitslag wordt. Ook als enkele leerlingen niet meedoen met het testen, kunnen we toch een idee krijgen van de besmettingen en de overdraagbaarheid.”

Op beide scholen geldt dat geen consequenties volgen voor leerlingen die niet willen meewerken. ,,Niemand wordt buitengesloten. Het is geheel vrijblijvend”, zegt Buijtendorp.

Toestemming

Ouders van kinderen die jonger zijn dan 16 jaar moeten toestemming geven voor het testen. Leerlingen die ouder zijn dan 16 jaar mogen zelf beslissen of ze willen testen of niet. ,,Iedereen heeft het recht om deelname te weigeren”, aldus Weishaupt. ,,Als ouders geen toestemming geven, heeft dat geen gevolgen voor de leerling. Ouders mogen ook altijd hun toestemming intrekken of op en later moment nog toestemming geven.”

De leerlingen kunnen op het Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos de zelftest bij zichzelf afnemen en worden hierbij geholpen door begeleiders van de school. ,,De zelftest lijkt op de coronatest bij de GGD-teststraat, maar het staafje gaat minder diep de neus in en hoeft niet in de keel. Er is instructiemateriaal beschikbaar over hoe de test gebruikt moet worden.”

Privacy

Meerdere ruimtes in de gebouwen van RSG Wolfsbos zijn ingericht om te testen. ,,Dat betekent dat leerlingen privacy hebben en dat er niemand mee kan kijken als ze de uitslag krijgen. De begeleiders hebben een e-learning gevolgd en weten hoe ze de leerlingen moeten begeleiden. Gelukkig hebben we deze week nog geen gebruik hoeven maken van de ‘teststraat’ op school.”

Op het Alfa-college wordt na de meivakantie nog niet getest, maar de mbo-school krijgt binnenkort wel de middelen om te gaan testen. „Vanuit het ministerie wordt dat momenteel nog uitgewerkt”, vertelt Joyce Prinsen van het Alfa-college.

Tot aan de zomervakantie ontvangen middelbare, maar ook basisscholen ongeveer 14 miljoen zelftesten. De scholen zijn nu allemaal voorzien van de zelftests.