REAS Wonen verruilt Tamboerpassage voor boerderij in Gees: ‘Karakteristiek pand op unieke locatie’

René en Astrid Euving van REAS Wonen in Hoogeveen zetten een verrassende stap: volgend jaar verhuizen ze met hun winkel naar Gees. Met de sluiting van de Tamboerpassage in het vooruitzicht hebben ze de boerderij, waarin nu woonwinkel De Kebof zit, gekocht in het dorp waar ze zelf jarenlang hebben gewoond.

René en Astrid Euving van REAS Wonen gaan verhuizen naar Gees.

René en Astrid Euving van REAS Wonen gaan verhuizen naar Gees. Foto: André Weima

De kogel is nog niet zo lang door de kerk, maar de eerste reacties die ze hebben gehad, zijn heel positief, zegt Astrid. Sinds 2004 zitten zij en haar man René (beiden 49) uit Zwinderen met hun woonwinkel in Hoogeveen.

Met de verhuizing naar de boerderij in Gees gaat René als het ware terug naar zijn roots, want hij groeide ook op op een boerderij. Hij werkte er in het verleden ook, maar nam het bedrijf van zijn vader niet over. Dat deed zijn broer. René: ,,Via een advertentie in de krant ben ik in 1995 terechtgekomen bij meubelzaak De Heus in Klazienaveen. Zij zochten ‘een jongeman’ voor het bezorgen en monteren van meubels.”

De advertentie hangt nog aan de muur in het kantoortje achter de winkel in de Tamboerpassage. Al snel staat hij ook in de winkel. ,,Eerst dacht ik: wat moet ik daar als boerenjongen? Ik vond het ongemakkelijk, maar al snel werd duidelijk dat klanten helpen echt mijn ding is. Ook bleek ik feeling te hebben voor het product.”

Van Klazienaveen naar Hoogeveen

Bij De Heus leert hij de kneepjes van het vak, ook op het gebied van inkoop, decoreren en etaleren. In 2002 nemen hij en zijn vrouw Astrid de zaak over en wordt die omgedoopt tot REAS Woondeco. Ze hebben het erg naar hun zin en een brede klantenkring in Klazienaveen, maar willen ook wel eens iets anders. In 2004 openen ze hun winkel in de Tamboerpassage in Hoogeveen.

,,In het begin was het niet makkelijk hier”, zegt Astrid. ,,Het was wennen. We moesten een nieuwe klantenkring opbouwen. Later hoorden we ook van leveranciers dat Hoogeveen best een lastige stad kan zijn om voet aan de grond te krijgen. Als dat hier lukt, lukt het overal’, zeiden ze.”

Inmiddels is REAS Wonen, zoals de winkel tegenwoordig heet, een begrip in Hoogeveen. Klanten komen niet alleen uit de stad, maar ook uit de wijde omgeving: van Westerbork tot Hardenberg. De sfeervol ingerichte winkel staat vol met meubels, decoratieartikelen en verlichting. Dat zal in Gees niet anders worden, alleen de opzet wordt ruimer, zegt het stel.

,,We hebben daar meer ruimte, zo’n 1200 a 1300 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over drie showrooms en een showtuin”, zegt René. Achter de boerderij staan namelijk twee schuren, die eveneens worden ingericht tot winkelruimtes, zoals dat nu ook is bij De Kebof.

‘Eigen plan trekken’

Hij en Astrid wisten al langere tijd dat de bekende interieurwinkel en meubelmakerij in Gees te koop stond, maar gingen serieus nadenken of het wat voor hen zou zijn toen eerder dit jaar duidelijk werd dat de Tamboerpassage in 2025 echt verdwijnt. Dat de gemeente er vanaf wil, was al een paar jaar bekend, maar details ontbraken nog.

Meerdere keren moesten huurders van winkelruimte, zoals René en Astrid, nieuws over het overdekte centrum uit de media vernemen voordat de gemeente hen had ingelicht. René: ,,We zijn wel chagrijnig geweest over de gang van zaken, maar wat doe je dan? We kunnen hier blijven zitten tot de sloopkogel bij de Zeeman hiernaast naar binnen gaat, maar we kunnen ook ons eigen plan trekken.”

Dat laatste besluiten ze te doen. ,,We dachten: we zijn nu bijna 50, als we iets ander willen, moeten we het nu doen.” Iets anders vinden in het centrum van Hoogeveen lukt niet. Panden die ze bekijken, zijn te klein of te smal. René: ,,Ik dacht: als we ons willen onderscheiden, moeten we op zoek naar een karakteristiek pand op een unieke locatie. De beleving van de klant moet voorop staan.”

Walhalla aan meubels

En zo kwamen ze alsnog uit in Gees, waar de eigenaren van De Kebof eind dit jaar stoppen, omdat ze geen opvolgers hebben. ,,Wij denken dat we er een heel mooie, unieke winkel van kunnen maken. Dat is het nu ook, maar straks doen wij het op onze eigen manier. Deze plek in Gees is prachtig en het is een boerderij, dat past bij onze achtergrond.”

Eind dit jaar sluit De Kebof en is het pand van René en Astrid. Die gaan eerst flink verbouwen. Ondertussen blijft de winkel in Hoogeveen zeker nog een jaar open. ,,Volgend najaar willen we de deuren in Gees openen. Ook de bovenverdiepingen van de beide schuren worden benut. Het wordt straks één groot walhalla aan meubels en decoratie, een totaal andere zaak.”