PvdA Drenthe maakt zich zorgen om sportverenigingen naar aanleiding van uitkomst opgesteld rapport

In Hoogeveen zien de teamsportverenigingen geen extreme terugloop bij de jongeren.

In Hoogeveen zien de teamsportverenigingen geen extreme terugloop bij de jongeren. Foto Pixabay

Het rapport over de toekomstbestendigheid van sportverenigingen is deze week verschenen. Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) heeft hier onderzoek naar gedaan.

PvdA Drenthe heeft naar aanleiding van het rapport schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij maakt zich zorgen over verschillende uitkomsten van het rapport. Zij vraagt het provinciebestuur onder meer om met gemeenten en SportDrenthe hierover in overleg te gaan. „De uitkomsten zijn in bepaalde situaties zorgelijk te noemen”, vindt statenlid Jan Puper. „Zo lezen wij over sportverenigingen die momenteel draaien op hun financiële reserves en dus in principe technisch failliet zijn als er niet tijdig wordt ingegrepen. Een ander aandachtspunt is dat verenigingen dreigen vast te lopen in ambtelijke aanvragen voor evenementen. Tenslotte wordt een groot tekort aan bestuurskracht geconstateerd.”

Worstelen met bestuursfuncties en geld

Afgelopen najaar is RVVB door het hele land getrokken om de problemen bij sportverenigingen in kaart te brengen. „Deze uitkomsten verbazen mij niet, ik herken ze ook. Onze Drentse sportverenigingen worstelen al jaren met het invullen van bestuursfuncties, naast deze uitdaging zijn er uitdagingen bijgekomen, hoe blijf je financieel gezond en hoe gaan we om met alle administratieve taken die erbij gekomen zijn”.

PvdA vindt dat sportverenigingen niet alleen voor deze opgaven moeten staan. Ook gemeenten en de provincie hebben hierin een verantwoordelijkheid.