Pseudo historicus en amateurpoliticus Erik Jan Kreuze heeft veel ideeën voor Hoogeveen: ‘Hoogeveen moet sturen op brede welvaart’

De 54-jarige Erik Jan Kreuze komt uit een geslacht van cijferaars. De geboren Meppeler stapelde studie op studie („Ik ben een stapelaar”) en die leidden tot de titel drs. bedrijfseconomie en de functies registeraccountant en register IT auditor. Hij begon als accountant en is sinds 2004 voor zichzelf begonnen. Daarnaast is de onvermoeibare Hoogevener gemeenteraadslid en verricht hij diverse vrijwilligersfuncties. „Ik zit vol ideeën en dat is voor mijn omgeving soms wel vermoeiend”, stelt hij.

Raadslid Erik Jan Kreuze is sinds 1979 actief betrokken bij HZVV. ,,Ik gebruik Cocksen als geuzennaam, dan heb je er zelf geen last van.”

Raadslid Erik Jan Kreuze is sinds 1979 actief betrokken bij HZVV. ,,Ik gebruik Cocksen als geuzennaam, dan heb je er zelf geen last van.” Foto: André Weima

Kreuze is een bekende Hoogevener door zijn politieke werk, zijn blog en vrijwilligerswerk voor onder andere HZVV en de christelijk gereformeerde kerk. Hij werd geboren in Meppel. „Ja, maar wel aan de Hoogeveenseweg, dat dan wel weer”, lacht hij. Hij verdiende zijn studie door een baantje als postbode, waar hij diverse mensen ontmoette. „Iemand zei eens tegen mij: Je bent voor HZVV, je hebt rood haar en je bent gereformeerd, erger kan het niet. Daar kan ik wel om lachen.” De fractievoorzitter van een christelijke partij in de Hoogeveense gemeenteraad volgde talloze studies van mavo, meao, heao tot aan enkele universitaire opleidingen. Hij begon als accountant en is nu mededirecteur van een accountantskantoor. Hij was tevens commissaris bij het Alfa-college en Univé. In 1969 verhuisde hij naar Hoogeveen, waarmee hij zich intens verbonden voelt.

HZVV tweede liefde