Pseudo historicus en amateurpoliticus Erik Jan Kreuze heeft veel ideeën voor Hoogeveen: ‘Hoogeveen moet sturen op brede welvaart’

De 54-jarige Erik Jan Kreuze komt uit een geslacht van cijferaars. De geboren Meppeler stapelde studie op studie („Ik ben een stapelaar”) en die leidden tot de titel drs. bedrijfseconomie en de functies registeraccountant en register IT auditor. Hij begon als accountant en is sinds 2004 voor zichzelf begonnen. Daarnaast is de onvermoeibare Hoogevener gemeenteraadslid en verricht hij diverse vrijwilligersfuncties. „Ik zit vol ideeën en dat is voor mijn omgeving soms wel vermoeiend”, stelt hij.

Raadslid Erik Jan Kreuze is sinds 1979 actief betrokken bij HZVV. ,,Ik gebruik Cocksen als geuzennaam, dan heb je er zelf geen last van.”

Raadslid Erik Jan Kreuze is sinds 1979 actief betrokken bij HZVV. ,,Ik gebruik Cocksen als geuzennaam, dan heb je er zelf geen last van.” Foto: André Weima

Kreuze is een bekende Hoogevener door zijn politieke werk, zijn blog en vrijwilligerswerk voor onder andere HZVV en de christelijk gereformeerde kerk. Hij werd geboren in Meppel. „Ja, maar wel aan de Hoogeveenseweg, dat dan wel weer”, lacht hij. Hij verdiende zijn studie door een baantje als postbode, waar hij diverse mensen ontmoette. „Iemand zei eens tegen mij: Je bent voor HZVV, je hebt rood haar en je bent gereformeerd, erger kan het niet. Daar kan ik wel om lachen.” De fractievoorzitter van een christelijke partij in de Hoogeveense gemeenteraad volgde talloze studies van mavo, meao, heao tot aan enkele universitaire opleidingen. Hij begon als accountant en is nu mededirecteur van een accountantskantoor. Hij was tevens commissaris bij het Alfa-college en Univé. In 1969 verhuisde hij naar Hoogeveen, waarmee hij zich intens verbonden voelt.

HZVV tweede liefde

Dat hij in 1979 lid werd van HZVV was voor hem een vanzelfsprekendheid. „Ik ben in C13 begonnen. Ik was de jongen met de Adidas schoenen met gele strepen. Met C7 ben ik kampioen geworden, daarna nooit weer. Ik speelde jaren in het 4 de , dat voor het eerst in dertig jaar kampioen werd, maar toen was ik net gestopt.” Hij verrichtte diverse functies, zoals bestuurslid commerciële zaken, voorzitter van de businessclub en onbezoldigd voorzitter van de kampioenscommissie. „In De Compaen huurde ik eens een ruimte voor mijn adviesbureau sponsoring. Mijn enige advies was: sponsor HZVV. Ik was de eerste huurder, maar ik heb geen klant gehad. Het was meer bedoeld als humor.” Nu is Kreuze alleen nog bestuurslid van de stichting Voetbal Verbindt. „We geven geld voor het G-voetbal in Hoogeveen. Alleen HZVV heeft een G-team. Bij wedstrijden ben ik omroeper. Ik heb anderen nog nooit zo zien genieten, het G-team is het mooiste team van de club.” HZVV is na zijn familie zijn tweede liefde. „Het is mijn enige ontspanning in de week. Na de wedstrijd van het eerste elftal houd ik een praatje met de trainers. Ik word zelf niet gehinderd door enige kennis van voetbal. Ook heb ik merchandising gedaan. Er is ooit een sjaal gemaakt met een drukfout. Er stond HZVVV op. Binnen een week hebben we nieuwe laten drukken. Het is nu een collectors item”, lacht hij.

Geschiedenis heeft ook de interesse van Kreuze, die zich verdiepte als lid van een driemanscommissie in de historie van de club. Momenteel onderzoekt hij het leven van verzetsheld Albert Jan Rozeman. „Ik ben accountant van Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest. Daar werd ik gevraagd in het kader van Vrijheidsportretten een levensbeschrijving te maken van dr. A. Spanjer. Daar heb ik drie jaar over gedaan, ik ben daarvoor naar Duitsland gereisd.” Zijn interesse op een breed terrein is tot zijn grote vreugde doorgegeven aan zijn vier kinderen. „Onze kinderen doen allemaal dingen die ik ook leuk vind, namelijk geschiedenis, bedrijfskunde, marketing en bestuurskunde. Dat vind ik zeer bijzonder. Zij zijn veel internationaler dan ik, want ik ben geen reiziger.”

Geen stilzitter

Sinds 2014 is Erik Jan Kreuze lid van de Hoogeveense gemeenteraad. Hij voelt zich als zodanig niet altijd even goed begrepen. „Je moet als raad besluiten nemen over zaken die voor de lange termijn gelden, soms moet je wel twintig jaar vooruit kijken. Hoogeveen is een ideale doorgroeistad. Hoogeveen moet sturen op brede welvaart in plaats van alleen op financiën. De gemeente heeft geld genoeg, maar dat gaat te veel op aan onduidelijke sociale uitgaven. Er moet meer maatwerk geleverd worden. Ook vind ik dat Hoogeveen aan een nieuwe woonwijk toe is, onze kinderen kunnen hier niet meer wonen. Het stadscentrum moet hoog gehouden worden. Hoogeveen heeft geen trekkers, dus moeten we zorgen de mensen ‘vast te houden’ door bijvoorbeeld evenementen op zaterdag en een avondprogramma. De Hoofdstraat is mooi opgeknapt, de Casquette vind ik erg mooi. Als ik iets zou kunnen veranderen, dan zou ik iets met De Stoeke doen.” De amateurpoliticus, zoals hij zichzelf noemt, is verbonden aan de christelijk gereformeerde kerk. „Ik ben lid van de gemeentegroeicommissie. Dat heeft nogal wat commotie veroorzaakt, omdat sommige mensen moeite hebben met verandering. Ik ben vrolijk orthodox, opgewekt calvinist en enthousiast gereformeerd.” De tomeloze energie van de pseudo historicus is indrukwekkend. „Ik sta elke dag om 5.45 uur op en om 6.00 uur ga ik aan het werk. Ik zit vol ideeën, ben een ideeënmachine. Ik heb een hoog tempo, want ik wil veel realiseren. Mijn valkuil is dat niet iedereen mijn tempo kan en wil bijbenen. Ik heb volle werkweken. Ik geef ook nog tien keer per jaar les aan jonge registeraccountants. Ik ben geen stilzitter, maar ik ben niet handig en doe weinig klussen in huis.”

Olifantenhuid

Als je veel gebruik maakt van diverse socialmediakanalen en je vertegenwoordiger van een lokale politieke partij bent, zoals Erik Jan, dan zijn reacties onvermijdelijk. „Je moet wel een olifantenhuid hebben, want ik krijg heel veel over me heen. Je kweekt daardoor wel eelt op je ziel. Politiek is erg leerzaam, maar het blijft voor mij bij de lokale politiek. Ik heb wel veel contact met Tweede Kamerleden, maar ik heb zelf geen ambitie in de Tweede Kamer te komen. Ik maak regelmatig een blog over diverse onderwerpen. Ik doe dat als verantwoording, voor verslaglegging en het werkt bij mij als verwerking. Dan ben ik er vanaf.”
Erik Jan is fan van voorganger Kees Kraayenoord van de evangelische gemeente Mozaïek 0318. In 2019 werd een vergelijkbaar concert onder de naam ‘Opwekking Hoogeveen’ in De Tamboer gehouden. „Daar werd ik erg blij van. Ik hoop dat dergelijke bijeenkomsten onder de naam Mozaïek 0528 ook in Hoogeveen kunnen worden gehouden. Na dat concert reed ik in mijn blauwe busje naar huis en werd aangehouden door de politie. Men vroeg of ik gedronken had. Ik zei dat ik geen drank had gehad, maar wel onder invloed was.”