Project Slapend blij worden wil 78 kinderen in Hoogeveen voorzien van een bed: 'Een van de geheimen van stille armoede is dat kinderen vaak geen (eigen) bed hebben'

Stichting Solidair Groningen & Drenthe heeft in Hoogeveen, in samenwerking met SWW, DorpscoöperatieHollandscheveldVerbindt en Stichting ONE, de afgelopen maanden gewerkt aan de ontwikkeling van Slapend blij worden. In dit project wordt aandacht gevraagd voor (de gevolgen) van stille armoede. Concreet is het streven voor de komende jaren om 78 kinderen in de gemeente Hoogeveen te voorzien van een nieuw, compleet bed. De totale kosten van het project bedragen ruim 70.000 euro.

Een eigen bed is belangrijk voor een kind.

Een eigen bed is belangrijk voor een kind. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

,,Armoede is meer dan het moeten leven van weinig geld. De gevolgen van armoede op iemands leven kunnen groot zijn”, weet Merian Rozema, maatschappelijk activeringswerker en projectleider van Solidair Groningen & Drenthe. ,,Armoede ontneemt mensen wat eerst vanzelfsprekend was of wat voor anderen vaak vanzelfsprekend lijkt. Door schaamte wordt over dit alles vaak niet gesproken en zo bestaan er in veel gezinnen geheimen die voor de buitenwereld, ook voor hulpverleners, verborgen blijven. Een van die geheimen is dat kinderen vaak geen (eigen) bed hebben.” Terwijl volgens haar een goed, eigen bed essentieel is voor een goede nachtrust. ,,Een goede nachtrust draagt bij aan de algehele gezondheid van kinderen waardoor (school)prestaties verbeteren. Schaamte vanwege het ontbreken van een bed valt weg waardoor kinderen vriendjes mee naar huis nemen, dit draagt bij aan de sociale contacten in gezinnen.”

Eerste plaats in het noorden

Nieuws

menu