Project 'Slapend blij worden' gaat van start in gemeente Hoogeveen: 'Uitreiking eerste kinderbed was confronterend, maar ook een bevestiging dat wat wij doen nodig is'

Slapend blij worden gaat beginnen in Hoogeveen. Foto: Solidair Groningen & Drenthe

Het project ‘Slapend blij worden’ gaat eindelijk van start in de gemeente Hoogeveen. Later dan gepland, maar de fondsenwerving bleek meer tijd te vragen dan verwacht. Met een bijdrage van onder meer de provincie Drenthe, Fundatie Sobbe en donaties van bedrijven en particulieren is er nu voldoende financiering om daadwerkelijk te beginnen.

Slapend blij worden vraagt aandacht voor de gevolgen van stille armoede (een van de geheimen van stille armoede is dat kinderen vaak geen (eigen) bed hebben) en wil de bewustwording in de maatschappij vergroten. Dit gebeurt door het geven van voorlichting en trainingen én door het uitreiken van kinderbedden aan gezinnen waar dat nodig is. Dankzij de donateursactie via Geef.nl is er voldoende geld opgehaald voor in ieder geval de eerste 26 bedden. Het eerste bed inclusief matras en andere toebehoren is eind december zelfs al afgeleverd.

Online kick-off

Op maandag 28 februari om 16.00 uur trapt Slapend blij worden af met een online kick-off voor hulpverlenings- en vrijwilligers organisaties in de gemeente Hoogeveen die actief betrokken zijn bij het thema armoede. Zo’n twintig organisaties ontvangen hiervoor begin februari per e-mail een uitnodiging. Tijdens deze kick-off wordt meer informatie verstrekt over de werkwijze en is er ruimte voor vragen en suggesties om de start van het project gezamenlijk met de lokale partners tot een succes te brengen.

Deze samenwerking is enorm belangrijk, benadrukt projectleider Merian Rozema. ,,Denk onder meer aan organisaties als de Voedselbank, Humanitas, Cosis et cetera. Wij hebben hen nodig om dit project op een discrete manier bij mensen die te maken hebben met stille armoede onder de aandacht te brengen. Deze geheimen op de slaapkamer worden niet gemakkelijk gedeeld. Dat betekent dat er een vertrouwensrelatie nodig is. En het is zo belangrijk dat de bedden op een plek komen waar het het hardst nodig is.”

Bijzondere ervaring

Rozema was persoonlijk aanwezig bij de overhandiging van het eerste kinderbed in Hoogeveen. Het betreffende gezin was via Moeders van Hoogeveen aangedragen. ,,Het was prachtig om te zien dat het terechtkwam op een plek waar het ook heel hard nodig was. De dankbaarheid was groot. Het was een bijzondere ervaring. Ik vond het confronterend, maar tegelijkertijd was het een bevestigen dat wat wij doen nodig is.” In de opslag staan al meer bedden klaar. Het gaat om nieuwe bedden die zijn gedoneerd.

Het project loopt tot 31 december 2022. Slapend blij worden streeft ernaar dat zoveel mogelijk bedden nog voor de zomervakantie terechtkomen bij die gezinnen waar het ‘t hardst nodig is. Uiteindelijk is het doel zelfs om 76 bedden uit te delen. Voor het totale project, dus inclusief voorlichting, trainingen et cetera, is 70.000 euro nodig.

Slapend blij worden is een project van Solidair Groningen & Drenthe en tot stand gekomen in samenwerking met SWW, Stichting One, Dorpscoöperatie HollandscheveldVerbindt, De Vonk Tilburg en stichting Present Hoogeveen.

Nieuws

menu