Programmeren, gamen en spelen met een robot

Bibliotheek Hoogeveen

Hoogeveen - ‘Beleef media’, dat stond centraal zaterdag in Bibliotheek Hoogeveen waar de aftrap plaatsvond van de Week van de Mediawijsheid. Van ’s ochtends tot ’s avonds konden kinderen media intensief, creatief en competitief beleven.
Ons leven wordt in toenemende mate beïnvloed door digitalisering en media. Mediawijsheid is belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij, stelt de Bibliotheek.
De Bibliotheek bracht zaterdag de kennis en kunde samen van Henrique Zaagman van App Kids Studio (CoderDojo), Inti Mego van Cinekid (hologram), Marloes van der Meulen van Frysklab (Ozobot) en Freddy Tjarks (Play-It). Kinderen gingen spelenderwijs digitale uitdagingen aan en maakten kennis met nieuwe digitale toepassingen. 

CoderDojo

De ochtend startte met het CoderDojo event waar kinderen een pittige uitdaging aangingen om in Scratch een bibliotheek-robot te programmeren. De concentratie was voelbaar. Het was er vaak muisstil, zo aandachtig werd er gewerkt. De programmeeropdracht werd na twee uur gewonnen door Ewan de Jonge. Hij kon in Scratch de bibliotheek-robot de boeken uit de kast laten halen. 
Is het echt wat je ziet? Dat vraag je je vaak af in media. Kinderen speelden hiermee door zelf een hologram te maken. Als je een hologram op speciale filmpjes op een device zet, krijg je prachtige, bewegende beelden te zien. Je wordt ‘betoverd’ waar je bij staat! 

Creatief met de Ozobot

De Ozobot is een minicomputertje, ongeveer zo groot is als een pingpongbal, die je kunt programmeren met kleuren en lijnen. Creatieve kinderen kunnen met de Ozobot eindeloos experimenteren. Er lagen kleurplaten klaar met speciale stiften voor kinderen die even kennis wilden maken met de Ozobot. De echte creatieve kinderen gingen daarna helemaal los en bouwden een prachtig Ozobot-doolhof.
De avond was voor 16+ met een spannende FIFA-gamecompetitie, georganiseerd door Freddy Tjarks van Gameshop Play-It. De beker en de prijs gingen naar Jamaal Trechsel.
De Week van de Mediawijsheid duurt nog tot en met 24 november. Deze week doen zestien basisscholen uit de gemeente Hoogeveen mee met de landelijke game Mediamasters voor groep 7 en 8.

Nieuws

menu