Vliegen met Fokker: Proefjes doen bij de ontdekhoek in de Bibliotheek in Hoogeveen

Van zeep maken tot dijken bouwen, sinds anderhalf jaar heeft de bibliotheek een heuse ontdekhoek. In deze hoek kunnen kinderen samen met hun ouders of met school verschillende proefjes doen.

Opening van het proefje van Fokker.

Opening van het proefje van Fokker. Bibliotheek Hoogeveen

Bibliotheek Hoogeveen is in 2020 een samenwerking aangegaan met verschillende bedrijven en organisaties uit de regio. Bedrijven zoals Fokker, Ten Kate installatietechniek en Printjob zijn bij de ontdekhoek aangesloten. „Van deze bedrijven krijgen we regelmatig restmateriaal dat we kunnen gebruiken bij verschillende proefjes. Denk aan overgebleven stukken metaal en stukken plastic ”, vertelt Robin Benjamins, chef Ontdek.

Vliegen met Fokker

Fokker is de meest recente sponsor en heeft voor de ontdekhoek een proefje ontworpen waarbij kinderen een vliegtuig kunnen laten vliegen. Door een knop om te zetten stroomt er lucht door een ventilator heen. De wind komt onder een balletje, dat in een stuk vleugel is gestopt, deze vliegt omhoog en bootst zo het effect van vliegtuigvleugels na. „Fokker legt aan de hand van dit proefje de Wet van Bernoulli uit.” De wet van Bernoulli is een natuurkundige wet die het stromingsgedrag van vloeistoffen en gassen beschrijft en de drukveranderingen aan hoogte- en snelheidsveranderingen relateert.

Tekst gaat verder onder de foto.

„Er staan op dit moment ongeveer 20 proefjes in de ontdekhoek en we mogen door de coronamaatregelen vijftien mensen tegelijkertijd naar binnen laten. Er is dus genoeg te doen en je hoeft niet te wachten.” De proefjes zijn zo ontwikkeld dat het voor kinderen van alle leeftijden aantrekkelijk is om uit te proberen. Benjamins: „We proberen op deze manier kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met techniek. De proefjes zijn ook zo uitgezet dat kinderen het echt met de hand moeten doen, dit stimuleert hun motoriek”.

Scholen en gezinnen

De ontdekhoek is anderhalf jaar geleden open gegaan en is helaas een tijdje dicht geweest tijdens de coronapandemie. Voor komend schooljaar heeft de ontdekhoek al veel aanmeldingen van basisscholen ontvangen. „De scholen hebben zich nu al massaal aangemeld om hier met verschillende groepen proefjes te komen doen. Voor in de zomervakantie blijft het nog voor gezinnen en kinderen geopend. Door een reserveringssysteem kunnen we de vijftien personen per keer handhaven”, vertelt Robin.

Tekst gaat verder onder de foto.

De kinderen genieten ook volop van de vrijheid die zij krijgen bij het doen van de verschillende proefjes, „Het proefje met het bouwen van de dijken vind ik het leukst. Het is spannend want als het water omhoog komt hoop je dat je dijk blijft staan”, vertelt Lisanne (11) lachend.

De ontdekhoek is deze zomervakantie nog geopend tot 19 augustus, maar alleen op reservering. Het programma kan nog worden aangevuld. Tickets zijn verkrijgbaar op: www.ontdekhoekhoogeveen.nl