Honderden mensen komen bijeen in Hoogeveen. Burgemeester Loohuis stelt handhavingsprocedure in vanwege bijeenkomst

Politie en handhavers bij bijeenkomst bij Azor Bike in Hoogeveen. Foto: André Weima

Burgemeester Karel Loohuis stelde zondagmiddag een bestuursrechtelijke handhavingsprocedure in vanwege een bijeenkomst van De Nieuwe Wereld in Hoogeveen. Zowel het aanspreekpunt van de organisatie, als de eigenaar van het bedrijfspand aan de Marconistraat zijn hiervan persoonlijk officieel van op de hoogte gebracht door handhavers van de gemeente Hoogeveen.

Op de bijeenkomst, zoals te zien is op verschillende livestreams op Facebook, waren honderden mensen aanwezig, waaronder gezinnen met kinderen. Volgens de gemeente Hoogeveen ging het om een bijeenkomst van De Nieuwe Wereld, maar een spandoek dat aan het hek buiten Azor Bike hing, verwees naar een samenkomst van de Vrijheidskerk en de Spirituele Wereldkerk. Een kerkdienst mag volgens de coronaregels doorgaan, mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden en er maar 50 bezoekers zijn. Dit is een dringend advies waardoor deze regel niet werd ‘overschreden’. Tevens werden de coronaregels van 1,5 meter afstand houden buiten, met niet meer dan twee mensen samenkomen en het dragen van een mondkapje niet nageleefd.

Diensten, lessen en lezingen

Tussen de stellages van de fiets fabrikant aan de Marconistraat werden meerdere ‘diensten’, lessen en lezingen gehouden over onder meer het nieuwe ecosysteem, autonome gezondheid, meditatie en over Atlantis en ufo’s. Naast de lezingen waren er ‘diensttafels’ ingericht waar meer werd verteld over spiritualiteit, emotionele vrijheid en diplomatieke paspoorten.

De Vrijheidskerk informeert op de eigen website over de bijeenkomst in Hoogeveen, net als over een eerdere bijeenkomst in Marum op 6 januari jl. Voor de bijeenkomst gisteren op het terrein van Azor Bike was geen vergunning aangevraagd bij de gemeente. Daarom stelde burgemeester Loohuis een bestuursrechtelijke handhavingsprocedure in. Deze handhavingsprocedure houdt in dat de burgemeester op mag treden bij een overtreding. De burgemeester mag dan een sanctie opleggen, in dit geval een geldboete. Omdat er verder geen direct gevaar dreigde voor de openbare orde heeft burgemeester Loohuis, in overleg met de Driehoek - overleg van gemeente, politie en openbaar ministerie - de bijeenkomst niet door de politie laten beëindigen omdat dit gezien werd als een te zwaar middel gegeven de omstandigheden.

Boete van 5.000 euro

Burgemeester Loohuis: „De lockdown die door het kabinet is afgekondigd tot 14 januari geldt voor iedereen. Het betekent onder andere dat je niet met meer dan 2 mensen bij elkaar komt. Er wordt in deze tijd gemeenschapszin gevraagd. Een dergelijke bijeenkomst past daar niet in en acht ik onverantwoordelijk”. De burgemeester heeft de organisatie van de bijeenkomst wel een boete opgelegd van 5.000 euro. In een Telegramgroep over de bijeenkomst wordt opgeroepen massaal een klacht in te dienen bij de gemeente over het optreden dan de politie en de gemeente.

De samenkomst zou om 17.00 uur afgelopen zijn maar om 18.45 uur waren er nog steeds mensen in het pand. De politie stond bij het politiebureau in Hoogeveen al klaar met ME-bussen mocht de situatie uit de hand lopen. Dat is niet gebeurd.

Nieuws

menu