Plooibaar textiel en dagelijkse belevenissen in Oostindische inkt

Een kunststuk van Janny Smit. Foto: De Tamboer

In de expositieruimte van De Tamboer hangt in de maand april werk van Janny Smit en Henk Pompstra.

Janny Smit maakt haar kunstwerken van textiel. „Textiel is plooibaar, beweegt en laat zich vormen en veranderen. Mijn werk met textiel ontwikkelt mee met mij. Ik gebruik textiel op steeds meer verschillende manieren. In video, collages, en installaties waar het voorheen alléén sculpturen waren”, legt de kunstenaar uit.

Of ze maakt een soort van collages, naaiages noemt Janny Smit ze. Daarbij gaat het meer om het zoeken van lijnen en compositie en het maken van vervreemdende, nieuwe afbeeldingen.

Janny Smit is in 2015 afgestudeerd aan de NAU, Nieuwe Akademie Utrecht. „Het werk ontstaat soms spontaan, door een bepaalde kleur of design van een stof, waardoor er een beeld ontstaat in mijn hoofd.” Maar het kan ook ontstaan door een thema. Soms verzonnen door haarzelf, soms aangedragen door een expositie of een organisatie.

Henk Pompstra

Kunstenaar Henk Pompstra heeft in 2018 en 2020 ieder dag een tekening van aquarel en Oostindische inkt gemaakt op klein formaat. Zo heeft hij voor ieder maand een lijst die dan zo’n 30 of 31 aquareltekeningen bevat. Zijn werk gaat over situaties die hij dagelijks beleeft.

Henk Pompstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen.

Nieuws

menu