Personeelstekort? Denk eens aan iemand met een beperking. Bij Klok in Hoogeveen loopt iedereen weg met Sterre

Ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers organiseerde maandag een werkbezoek voor het UWV.

Ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers organiseerde maandag een werkbezoek voor het UWV. Foto: André Weima

Personeelstekort? Denk eens aan iemand met een beperking. Bij Klok in Hoogeveen lopen alle medewerkers van het tankstation weg met Sterre, een collega met het syndroom van Down. Ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers hield maandag een werkbezoek voor het UWV bij meerdere bedrijven in Drenthe die mensen in dienst hebben met een beperking.

Volgens Ewout Kok is Sterre onmisbaar op de werkvloer. Ook William Gamez Osorio uit El Salvador is een aanwinst binnen het team.

ONL wil dat het UWV, lokale overheden en ondernemers elkaar vaker opzoeken om meer mensen aan het werk te krijgen. „Er liggen tal van kansen, die nu niet worden gegrepen”, zegt Hans Biesheuvel van ONL. „Iemand aan het werk krijgen, is maatwerk. Mensen met een beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of een vluchtelingenachtergrond, zijn vaak prima inzetbaar, maar deze bedrijven en werknemers moeten elkaar wel kunnen vinden. Het is belangrijk dat beide partijen weten waar zij terecht kunnen.”

Bedrijven kijken over grens

Bij drie bedrijven werd een kijkje genomen samen met Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Bij de fabriek van Pandriks Bake Off in Meppel wordt vaak gewerkt met statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en arbeidsmigranten uit Oost-Europa om aan de grote vraag aan afbakbroodjes voor supermarkten te voldoen. De huisvesting wordt geregeld door een uitzendbureau waar Pandriks zaken mee doet. Vanwege het tekort aan arbeidskrachten moeten het bedrijf letterlijk over de grens kijken naar extra handjes.

Personeelstekort groter dan ooit

Datzelfde probleem geldt voor Betech Group, een bedrijf uit Hoogeveen dat zich richt op het produceren van grote series draaiwerk en het frezen, draaien en spuitgieten van kunststof. Het bedrijf haalt noodgedwongen kennismigranten naar Nederland om het werk te kunnen doen.

Voor deze werknemers, die onder meer uit India komen, wordt door het bedrijf zelf huisvestiging geregeld. Betech Groep geeft ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. „Het personeelstekort is een groter probleem dan ooit. Alle kansen om mensen aan het werk te krijgen, moeten worden benut”, aldus Biesheuvel. „Dat kan alleen door nog kortere lijnen tussen de lokale overheid en het bedrijfsleven.”