Personal trainer Nick Neumann merkt dat mensen door corona bewuster met gezondheid omgaan: ‘Kunstgras is niet goed voor gewrichten, rug en enkel’

De 26-jarige Nick Neumann uit Hoogeveen is helemaal gek van sport. In zijn jeugd was hij voornamelijk met sport bezig. Zijn doel was dan ook om later iets met sport te gaan doen. Sinds drie jaar is hij personal trainer en is zijn passie de gezondheid van mensen te verbeteren. Hij voetbalde vijf jaar op hoog niveau, maar moest vanwege knieproblemen noodgedwongen stoppen. Hij wijt dat aan het spelen op kunstgras. „Kunstgras is niet goed voor gewrichten, rug en enkels.”

Nick Neumann uit Hoogeveen geniet van zijn werk als personal trainer. ,,Mensen gezonder maken is mijn grote passie.”

Nick Neumann uit Hoogeveen geniet van zijn werk als personal trainer. ,,Mensen gezonder maken is mijn grote passie.” Foto: André Weima Fotografie

Voetbal was een belangrijk onderdeel van het leven van de geboren Hoogevener. Op zijn vijfde werd hij al lid van HZVV en schopte het via alle standaardelftallen tot het eerste elftal. Nick speelde in D1 onder andere samen met Vivianne Miedema. „Je kon toen al zien dat ze erg goed zou worden”, stelt hij. Vijf jaar speelde hij in het vlaggenschip van de club, maar kende veel blessureleed. ,,Ik heb maar 69 wedstrijden gespeeld”, zegt hij spijtig. „Mijn knieschijf schoot een aantal keer naast het kniegewricht. Ik ben geopereerd, waarbij ik pinnen in mijn knie kreeg. De revalidatie duurde zeven maanden. Voetbal is wel mijn grote hobby en ik had wel door kunnen gaan, maar ik wilde geen risico nemen. Een kunstknie op mijn veertigste zag ik niet echt zitten.” Dat hij knieproblemen kreeg wijt hij aan kunstgras. „Er zijn veel mensen die lichamelijke klachten krijgen door kunstgras. Ik vergeet nooit weer dat een speler van SDCP na een kwartier de trainer vroeg hem te wisselen, want hij kon niet op ons veld uit de voeten. Op gras had ik veel minder last van mijn knie. Als je op kunstgras een sliding maakt, ligt je huid eraf.”

Nick herinnert zich van zijn korte periode in HZVV 1 enkele hoogtepunten. „Dat zijn de kampioenschappen in de eerste klasse en de finale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Dat toernooi is echt uniek. De ambiance is prachtig. De supporters zitten vlak langs het veld, ik heb daar erg van genoten. Ook later als supporter keek ik altijd uit naar december. Ik kan de gedachtegang omtrent het besluit om niet meer mee te doen wel enigszins begrijpen, want de jongens krijgen geen rust. Voor de supporters en de club is het natuurlijk zonde.”

Leerzaam jaar

Na zijn actieve loopbaan was het de bedoeling dat Nick lange tijd verzorger bij HZVV 1 zou worden, maar het bleef maar bij één jaar. „Dat was wel een leerzaam jaar. Ik zou het werk van verzorger Harm Pronk overnemen, maar ik heb toch voor mijn werk gekozen. Het kostte veel tijd en het was frustrerend voor mij om langs de kant toe te moeten kijken. Ik heb er lang mee gezeten, ik denk dat ik nog in een verwerkingsproces zat. Na lang nadenken ben ik gestopt en ben ik aan het werk gegaan als personal trainer. Eerst als ZZP’er bij een personal trainer uit Zwolle, terwijl mijn bedrijf al bestond, later ben ik helemaal voor mezelf begonnen.”

Neumann volgde de opleiding Sport, Gezondheid en Management aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij gooide zichzelf als personal trainer in het diepe, maar sinds corona uitbrak begon zijn klantenkring te groeien. „De sportscholen moesten dicht, maar ik trainde buiten. Ik merkte dat door corona mensen veel bewuster met hun gezondheid omgingen. Men wilde daar ook meer in investeren. Je mag nooit bezuinigen op je gezondheid. Je kunt nog zoveel geld hebben, maar als je niet gezond bent, is de lol er gauw af. Gezondheid is het allerbelangrijkste.”

Stok achter de deur

Nick Neumann heeft geen eigen ruimte, maar traint bij de mensen thuis en daar is hij vrij uniek in. „Van de tien personal trainers in Hoogeveen traint verder niemand bij de mensen thuis. Misschien dat ik ooit een eigen ruimte ga zoeken. Mijn kracht is juist, denk ik, dat ik bij de mensen thuis kom. Mensen vinden het fijn in hun vertrouwde omgeving te trainen. Samen gaan we een doel bepalen en op basis daarvan maak ik de trainingen. Ik train onder andere ook mensen met knie- of rugproblemen en help ze met revalideren. Het voordeel van een personal trainer in vergelijking met een sportschool is dat je veel sneller je doelen haalt. Een personal trainer begeleidt één op één en stimuleert je, ook om de oefening technisch goed uit te voeren. Wekelijks spreek je de trainingen af. Veel mensen hebben een stok achter de deur nodig. Dat is belangrijk. Ook tussen de trainingen door ben ik altijd bereikbaar om te helpen bij oefeningen of advies te geven. Voor meer informatie kan men een kijkje nemen op mijn website www.neumannpt.nl.”

Juiste voeding

Ook op het gebied van een juiste voeding adviseert Nick Neumann zijn klanten. „Het is belangrijk dat je gebalanceerd en gevarieerd eet. Zes momenten op een dag eten is het best, zodat je de hele dag een verzadigd gevoel hebt. Ontbijt is erg belangrijk, doe je dat niet, loop je de hele dag achter de feiten aan. Als je wakker wordt is het goed direct te gaan eten. Eiwitrijk voedsel is erg belangrijk. Per persoon stel ik een voedingsschema op.”

De personal trainer traint momenteel vijftien mensen, maar er is nog genoeg plaats voor meer klanten. „Ik geniet van het feit dat ik resultaten zie. Mensen die eerst niets met sport hebben, zie ik na een half jaar bewust sportminded worden. Ze worden enthousiast van sport en daardoor zitten ze ook lekkerder in hun vel. Het is gewoon mooi om mensen te helpen een stuk fitter te worden. Zij merken dat ze veel meer energie uit hun leven kunnen halen. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik aan het werk ben. Het is mijn passie, mijn hobby, waar ik mijn werk van heb kunnen maken. Ik heb een fascinatie voor sport. Ik volg alle sporten. Ik heb veel van de Olympische Spelen gezien. Ik ben ook geïnteresseerd in het feit wat trainers en sporters doen om blessures te voorkomen. Dat zoek ik dan uit op Internet.” De sportfanaat vindt het jammer dat hij weinig jongeren meer ziet voetballen op veldjes. ,,Niemand voetbalt haast meer op velden in de wijken, zoals ik vroeger deed achter sporthal Trasselt. Veel jeugd zit achter de computer. Buiten spelen is veel minder geworden en dat is erg jammer. Er zijn veel kinderen die last hebben van overgewicht.”

Zuiderpark

Nick Neumann is een echte Hoogevener, die zich thuis voelt in zijn woonplaats. „Ik mis niets in Hoogeveen. Hier is alles dat ik nodig heb. Mijn zus woont in Amsterdam. Dat is een prachtige stad, maar ik ben altijd heel blij als ik weer terug ben in Hoogeveen. Ik denk niet dat ik Hoogeveen ooit ga verlaten. Er wordt voldoende georganiseerd, het is een mooie plaats. Ik trainde onlangs in het Zuiderpark en ik wist niet dat het park zo groot was. Het Zuiderpark vind ik het mooiste park van Hoogeveen. Momenteel ben ik in Hoogeveen een gelukkig man.”