'Per opvanglocatie een zorgteam aan vrijwilligers en een buddysysteem om Oekraïners in Hoogeveen bij te staan'

Hoogeveen in actie voor Oekraïne. Foto: Mediahuis Noord

De samenwerking van de verschillende Hoogeveense vrijwilligersorganisaties (GOI) die op een of andere manier hulp willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne, krijgt steeds meer vorm. Besloten is om te gaan werken met een team aan vrijwilligers per opvanglocatie.

Deze week worden de eerste teams samengesteld. Gedurende de eerste week is vooral heel veel kennisgemaakt en overlegd. Ook al wil iedereen vooral aan de slag, een goede basis opzetten is belangrijk. Het crisisteam heeft met de hulp van veel gemeentelijke medewerkers de eerste locaties zo goed als klaar. Klaas Koops van de Gezamenlijke Oekraïne Initiatieven (GOI) is onder de indruk. „Dat hebben ze maar mooi geflikt. Ze hebben zich afgelopen week het snot voor de ogen gewerkt.”

Zorgteams en een coördinator

Nog altijd is niet bekend wanneer de eerste vluchtelingen uit Oekraïne vanuit de Veiligheidsregio worden doorgestuurd naar Hoogeveen. „Dat maakt het ook lastig. Mensen willen wat doen, maar we weten pas beter wat er nodig is als de mensen hier zijn.” Het is de bedoeling dat er een brede maatschappelijke beweging op gang komt. Met het Diaconaal Platform is afgesproken dat de eerste ‘handjes’ gezocht worden vanuit de kerken. Er moeten vrijwilligersteams komen voor de eerste opvang, vervolgens moet rond iedere locatie een coördinator en een vast zorgteam komen.

Kil en kaal

Als de vluchtelingen aankomen is er in de opvang voor de eerste dagen eten en bedden en huisraad. „Er is schoongemaakt en alles is gecheckt op veiligheid, maar verder zijn het nog kille en kale huizen. Er is geen vriendschap, geen warmte in huis. Denk aan een bloemetje of een schilderij aan de muur. Daar gaan we samen voor zorgen.” Daarna wil GOI gaan werken met een buddysysteem waarbij een buddygezin aansluit op de families die komen. Dus een gezin met ouders van 30 jaar met kinderen krijgt geen buddygezin van 65 jaar, zo is de gedachte. GOI heeft dit weekend een Facebookpagina ingericht waar mensen zich kunnen aanmelden en vragen kunnen stellen. Deze is te vinden onder GOI - Hoogeveen.

Nieuws

menu