'Parasport ouder dan menigeen denkt' Volop activiteiten door parachutisten op vliegveld Hoogeveen

Als inwoner van Hoogeveen zult u het in de afgelopen tijd vast wel gemerkt hebben. De parachutisten op het vliegveld van Hoogeveen staan momenteel volop in de belangstelling. Zo was er onlangs het jaarlijkse internationale parachutistenfeestje ‘Viking Boogie’ waarbij uit twee ‘Caravan’-vliegtuigen vele honderden sprongen werden gemaakt en mag de Hoogeveense paraclub volgende maand als gastheer optreden van de ‘Open Nederlandse Kampioenschappen Parachutespringen’. De hoogste tijd om ook in Luchtpost weer eens aandacht te besteden aan deze luchtsport die ouder is dan menigeen zal denken.

Vanaf het terras van het vliegveldrestaurant kijken naar de met duizelingwekkende snelheid door het luchtruim vliegende para?s. Het is een favoriete bezigheid van veel Hoogeveners.

Vanaf het terras van het vliegveldrestaurant kijken naar de met duizelingwekkende snelheid door het luchtruim vliegende para?s. Het is een favoriete bezigheid van veel Hoogeveners. Foto: Gerrit Boxem

Volgens oude documenten sprongen al in het jaar 1306 enkele Chinese acrobaten ter gelegenheid van de kroning van een keizer met zijden valschermen van een hoge bamboetoren. Bijna twee eeuwen later ontwierp het genie Leonardo da Vinci ook een parachute: een soort tent met een vierhoekig, houten basisframe. De eeuwen die volgden stonden vooral in het in de praktijk uitproberen van allerlei parachuteontwerpen. Ontelbare waaghalzen wierpen zich met allerlei eigen maaksels van hoge torens en lieten toekijkende menigten huiveren als ze jammerlijk dodelijk verongelukten.