PEN biedt bewoners van Pesse, Stuifzand en Fluitenberg gratis warmtescan aan

Een warmtescan. De rode gloed geeft aan dat er warmte weglekt. Foto: PEN

Pesse Energie Neutraal (PEN) biedt inwoners van Pesse, Stuifzand en Fluitenberg de komende maanden een gratis warmtescan aan. „Juist in deze koude wintermaanden is goed te zien waar uit de woning eventueel warmte weglekt.”

PEN wil de bewoners van de betrokken dorpen ondersteunen op het gebied van de energietransitie. „We geven uitleg en advies over isolatie en verbeteringsmogelijkheden. Daar hoort deze warmtescan ook bij”, legt voorzitter Bert Willigenburg van PEN uit.

De juiste isolatie van woningen draagt veel bij aan energiebesparing. Maar zelfs in een geïsoleerd huis zijn er vaak nog plekken waar warmte naar buiten lekt. Het maken van een warmtescan van de woning biedt uitkomst. Op een warmtescan is direct te zien hoe het met de isolatie van het huis gesteld is.

Eigen apparaten

Twee jaar geleden hebben vrijwilligers van PEN ook warmtescans uitgevoerd. Nu is de organisatie zelf in het bezit van twee apparaten om de scans mee te maken.

Infrarode straling geeft een goede indicatie van temperatuur. Een warmtebeeldcamera ziet infrarood en kan zo temperatuurverschillen vastleggen. Op een warmtescan kun je aan de hand van kleur- verschillen zien welke delen van je huis de meeste warmte uitstralen. Goede isolatie houdt de warmte binnenshuis. Daardoor zullen goed geïsoleerde plekken een andere kleur hebben dan plekken waar juist veel warmte verloren gaat. Rode gloed op de schermen geeft aan dat er warmte verloren gaat. Denk bijvoorbeeld aan schuifdeuren met enkel glas.

Op afspraak

Twee vrijwilligers van PEN voeren de scans uit. Dit gaat op afspraak. Zij hebben ervaring met het maken en het lezen van de warmtescans. Naast het advies op basis van de warmtescan kan hij of zij u ook van tips over energiebesparing voorzien. Eventueel kunnen zij ook een grove indicatie geven hoeveel geld er weglekt.

Ook organiseert PEN de komende periode twee informatieavonden: 25 januari en 2 februari. Tijdens de eerste avond geeft PEN tips om energie te besparen in huis. Er is ook ruimte om vragen te stellen aan een energiecoach. Op de tweede avond ontvangen de bezoekers de gemaakte warmtebeelden. U spreekt dan met experts die u adviseren en kunnen helpen bij de isolatiemogelijkheden.

Zonnepark

Maar PEN doet meer. Van Willigenburg: „Als PEN hebben we afspraken gemaakt om te participeren in het zonnepark aan de Kerkweg en er is een energiecoöperatie opgericht. We zoeken daarvoor nog leden en ook mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten.”

Bewoners uit Pesse, Stuifzand of Fluitenberg die interesse hebben in een warmtescan kunnen contact opnemen met Pesse Energie Neutraal via info@penpesse.nl.

Nieuws

menu