Over liekstaoties en veurspooksels - 19e eeuws Hoogeveens bijgeloof | Historie

Historicus Albert Metselaar duikt wekelijks voor de Hoogeveensche Courant in het verleden. Deze keer: liekstaoties en veurspooksels.

Verkijk je niet op de inspiratie van oude religies. De Cascade en de bloesembomen stammen uit Aziatische culturen.

Verkijk je niet op de inspiratie van oude religies. De Cascade en de bloesembomen stammen uit Aziatische culturen. Foto: Albert Metselaar

In het (bij)geloof van de 19de eeuwse bevolking van het Hooogeveen en omstreken trokken nachtelijke ‘liekstaotsies’, onzichtbare lijkstoeten, door het gebied. Daarbij ging het dan om onzichtbare paarden die onzichtbare koetsen voorttrokken, met onzichtbare volgers erachter, allen afkomstig uit de geestenwereld. Omstreeks 1890 bezocht een Hoogeveense veehandelaar een vrouw, die met wondermiddelen zieken genas. Ineens had hij over zijn hele bovenarm uitslag gekregen. “Oh, da’s een vermeiing”, zei de vrouw, toen hij zijn mouw opstroopte. “Ie bint een liekstaotsie tegen ekomen. Bi’j de leste tied nog ‘s nachts op pad ewest?” De veehandelaar dacht na. Hij herinnerde zich ineens, hoe hij de week ervoor terug-kwam van de Coevorder Markt. Bij het Lutenlaands bossie (aan de Coevorderstraatweg) was hij midden in de nacht ineens tegen iets onzichtbaars gestoten. Het onzichtbare iets had hem met geweld aan de kant van de weg geworpen. De volgende dag had hij de uitslag op zijn arm gekregen. “Ziej wel”, zei de vrouw, “ie bint tegen een peerd an elopen, veur de liekwagen.” Ze gaf hem een huismiddeltje, en enkele dagen later was zijn eczeem helemaal verdwenen.

Het Witte Paard kondigde oorlog, dood en ellende aan

Nieuws

menu