Stichting Ouderenwerk en Hoogeveense wooncoaches helpen bij energiearmoede

Hulp bij het aanvragen van energietoeslag is mogelijk. ANP

Stichting Ouderenwerk en de wooncoaches houden een inloopochtend over de mogelijkheden om energie te besparen op donderdag 15 december.

„Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. Maar in plaats van kleurige pakjes onder de boom kunnen we een onbarmhartige energienota tegemoet zien. Dat de energieleverancier daar van de overheid 190 euro af mag trekken zal voor niemand de redding betekenen”, vreest Stichting Ouderenwerk Hoogeveen. „En die 1300 euro dan, voor de minst draagkrachtigen? Velen weten niet hoe ze die moeten verkrijgen. Anderen durven die niet aan te vragen, bang ze de toeslag terug moeten betalen.”

Volgens de Hoogeveense wooncoaches is die angst niet nodig. Zij kunnen helpen met een correcte aanvraag van de energietoeslag. Wooncoaches zijn goed getrainde vrijwilligers die met steun van Stichting Welzijnswerk worden ingezet om veel aspecten op het gebied van wonen te verduidelijken. Ze weten alles van woningisolatie, energiezuinigheid, huur- en andere woonlasten.

Geen afspraak nodig

Daarom organiseren de Stichting Ouderenwerk en de wooncoaches op donderdag 15 december een inloopochtend waar men zonder afspraak terecht kan met alle vragen over energie: over besparen, over maatregelen die men thuis zelf kan nemen en over de tegemoetkomingen van de overheid. De ochtend wordt gehouden in Ouderencentrum Het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1A (linkeringang) van 10.00 tot 12.00 uur. Voor de bezoekers is er een kopje koffie of thee.

Papieren meenemen

Wie geholpen wil worden met de aanvraag van de energietoeslag dient het BSN-nummer van aanvrager en eventuele partner te weten. Verder zijn de volgende documenten ter plekke nodig om te kopiëren en mee te zenden met het aanvraagformulier: een geldig identiteitsbewijs, bankpas met zichtbaar rekeningnummer, de laatste nota van de energieleverancier, de laatste huurspecificatie (voor huurders) en de laatste loonstrook, uitkeringsspecificatie of belastingaangifte over 2021 (voor zelfstandigen).

Nieuws

menu