Ouderen genieten met volle teugen van Circus in de Zorg. Katten, honden en goocheltrucs worden uit de hoed getoverd voor Nationale Ouderendag

De Markt in Hoogeveen was vrijdag het toneel voor Circus in de Zorg, georganiseerd door Stichting Actief Samenleven. Drie voorstellingen werden er over de hele dag gegeven aan ouderen. Terwijl de ouderen richting de tent liepen werden ze begroet door vrolijke muziek uit een draaiorgel en kregen ze een tasje met drinken en eten mee.

De vijf honden deden verschillende trucjes.

De vijf honden deden verschillende trucjes. Foto: André Weima

1 oktober is Nationale Ouderendag en ook dit jaar wilde Cor Velting van Stichting Actief Samenleven de ouderen in het zonnetje zetten. Voorgaande jaren werd het wat lastig in verband met de coronacrisis, maar dit jaar kon het feest gelukkig wel doorgaan. „Het is prachtig om te zien dat al de ouderen richting de tent komen en uiteindelijk zo genieten van de voorstelling”, vertelt Velting.

Twee jaar geleden, toen Circus in de Zorg voor het eerst werd georganiseerd in Hoogeveen, had Velting ervoor gezorgd dat er een openingsact zou zijn. Een motor met zijspan met daarin de 90-jarige Riekie van Dijk uit Pesse, die de dag van haar leven beleefde. Ook dit jaar is het hem gelukt om iemand in het zonnetje te zetten, de 92-jarige Henk Zomer uit Elim kwam eveneens aanrijden in de zijspan, begeleid door Henk Akse. „Och, ik vind het wel een beetje spannend”, roept Henk Zomer terwijl Akse naar de achterkant van de tent rijdt om zich klaar te maken voor de grote entree.

Verschillende acts

Het publiek zit vol spanning te wachten op het begin van de voorstelling. Een clown komt de ring ingestapt met een saxofoon en begint te spelen. Dit is het begin van de show. De ouderen veren op en willen allemaal graag zien wat er gaat gebeuren. De circusdirecteur stapt ook de ring in en opent: „Goedemorgen jongens en meisjes van vroeger, welkom dat jullie er allemaal zijn”. Het doek gaat open achter de directeur en de twee Henks rijden de ring binnen met de motor en zijspan. Zomer begint te stralen en te zwaaien, iedereen zwaait terug en begint te klappen.

De eerste act is vrij bijzonder, de twee katten Loki en Smoki tonen kunstjes op de balk. Over elkaar heen en onder elkaar door. „Dat zie je niet vaak zeg, katten die kunstjes doen. Dat deed mijn kat nou vroeger nooit”, lacht mevrouw Van Dijk. Tussen de shows door probeert Frenkie de clown de ouderen wat actief te houden, met klappen en zingen maakt hij ze enthousiast voor de volgende act. Er komt een acrobaat voorbij die op verschillende rollende objecten zijn balans probeert te houden, een danseres uit Letland die kunstjes kan in de paal en een illusionist tovert verschillende dingen weg. De act met de honden wekt de meeste reacties vanuit het publiek op. Vijf welgetrainde honden nemen alle plaats op een krukje. Om de beurt haalt Mr. Valentino, zoals de directeur van het circus heet, ze één voor één naar voren om wat trucjes te doen. De honden springen over hekjes, kruipen onder krukjes door en dansen op hun achterpoten. Het publiek kijkt zijn ogen uit. „Och, zie dat schattige hondje!” of „Ach, wat doen ze dat goed!”.

Een geslaagde dag

De voorstellingen duren alle drie een uur en dat was net lang genoeg voor de ouderen. Na de show worden dit jaar gelukkig wel alle rollators in één keer teruggevonden, dat ging de vorige keer nog wel eens mis. Velting kijkt terug op een geslaagde dag, „We hopen dat we het volgend jaar weer kunnen organiseren, maar we hopen vooral dat de ouderen hebben genoten vandaag na zo’n lange tijd binnen te hebben gezeten. Het was het eerste uitje in twee jaar tijd en het is prachtig om te zien dat het dan zo goed wordt opgevat.”