Oud-Hoogevener krijgt 11 jaar cel voor drugs- en wapenhandel. Een betrokken Hoogevener moet 3,5 jaar de cel in.

Voormalig inwoner van Hoogeveen Hendrik van der H. moet elf jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Leeuwarden gaf de 36-jarige man leiding aan een criminele organisatie en maakte zich schuldig aan drugs-, wapen- en mensenhandel rond de Kringloophal in Oosterwolde, waar hij tegenwoordig woont.

Verdachte (14) mishandeling Frédérique blijft langer vastzitten

Verdachte (14) mishandeling Frédérique blijft langer vastzitten ANP

Zijn rechterhand, een 35-jarige Groninger van Sloveense afkomst, verdwijnt voor negen jaar achter de tralies. Tegen beide kopstukken in deze zaak, met in totaal veertien verdachten, was tien jaar geëist.

Van der H. is ook veroordeeld voor mishandeling, bedreiging en fraude. Zijn strafblad omvat 24 pagina’s. Hij zat eerder onder meer vast vanwege het dumpen en in brand steken van het lichaam van Omar Kourrich. Dat werd aangetroffen op het parkeerterrein bij Ulesprong in Sint Nicolaasga.

Loopjongens

Twee loopjongens, de 36-jarige Ronald H. uit Beilen en een even oude Groninger die nu in Roosendaal woont, moeten respectievelijk vijf en vier jaar zitten. Ze verrichtten klusjes tegen kost en inwoning en kregen uitbetaald in shag en cocaïne.

De veertien verdachten werden vorig jaar februari opgepakt. De politie deed toen invallen in zeventien panden in onder meer Oosterwolde, Leeuwarden en Groningen. Er werden veel zware wapens, zoals kalasjnikovs en handgranaten, en kilo’s aan drugs gevonden.

Sporttas met wapens

De groep importeerde de wapens uit voormalig Joegoslavië en verkocht die door. Wekelijks werden zo’n dertig tot honderd wapens verkocht. Zo reed één van de mannen naar België voor een wapentransactie. In een sporttas zaten onder zakken Dorito’s 29 handgranaten, TNT en twee automatische vuurwapens.

De hulpjes werden uitgescholden en mishandeld. Zo beschoten de kopstukken hen met een balletjespistool. Volgens de rechtbank waren dat „kwetsbare mannen. Alleenstaand, dakloos en verslaafd”. De hoofdverdachte bood hen een woning, werk en eten.

De 37-jarige Hoogevener Jan B., die werkzaam was in de kringloophal, gaat voor 3,5 achter slot en grendel.

Een Marumer (44) werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Hij is door een lid van het arrestatieteam in zijn been geschoten. Daarom heeft hij een strafkorting van een half jaar gekregen.

De politie was bij een zoekactie op het sociale medium Telegram uitgekomen bij de hoofdverdachte. Hij bood daarop een langeafstandswapen te koop aan. Dat ging bij een hotel in Drachten voor 3900 euro van de hand.