Oud-Hoogevener Hans Sportel legde 15.500 kilometer af: In je eentje in een Eend van Zambia naar Nederland

In je uppie van Zambia naar Nederland reizen. Twee maanden onderweg in een omgebouwde Citroën Eend met een waarde van 500 euro. Hans Sportel (60), die in 1987 Hoogeveen verruilde voor Lusaka, de hoofdstad van Zambia, deed het! Op 6 januari trapte hij het gaspedaal in richting Tanzania, het eerste land dat hij aandeed. Via Kenia, Ethopië, Saoedi-Arabië, Emiraten, Iran, Turkije, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland kwam hij op 9 maart aan in Nederland. In Steenwijk om precies te zijn, de plaats waar de helft van zijn auto afkomstig is.

Hans Sportel bij de verlengde Eend. Er werd een bed ingebouwd zodat de auto ook gebruikt kan worden om in te slapen.

Hans Sportel bij de verlengde Eend. Er werd een bed ingebouwd zodat de auto ook gebruikt kan worden om in te slapen. Foto: Foppe Meijer

Hans Sportel is geboren en getogen in Hoogeveen. Na de Herman Bavinckschool en het MAC (havo), volgde hij de studie Tropische landbouw in Deventer. „Ik wilde de studie fysiotherapie gaan volgen, maar het liep anders.” Na de militaire dienstplicht emigreerde Sportel met zijn echtgenote in 1987 naar Zambia. „Dit kwam eigenlijk per toeval via een oud-lid van de studentenvereniging die daar al woont.” Het gezin Sportel werd uitgebreid met een zoon en een dochter. Na ruim 25 jaar een goede positie binnen de landbouw te hebben gehad, maakte Sportel 10 jaar geleden de ommedraai naar het toerisme door het verhuren van oldtimers en het organiseren van moderne safari’s. „Klassieke auto’s zijn al een jarenlange hobby van mij. Ik heb onder andere een Rolls Roys die ik verhuur voor bijvoorbeeld een trouwerij. Ik heb dus vanuit mijn hobby mijn volgende beroep gemaakt, want dat is wat op mijn bord terecht is gekomen.”

Bed in auto