Oud-Hoogeveense actrice Thirsa van Til lanceert podcast over mentale veerkracht: 'Ik wilde iets doen met de verhalen die op mijn pad zijn gekomen'

Thirsa is een podcast begonnen over mentale veerkracht.

Thirsa is een podcast begonnen over mentale veerkracht. Foto: Aangeleverde foto

Thirsa van Til, oorspronkelijk afkomstig uit Hoogeveen, verruilde Nederland in 2016 voor New York. Daar ontmoette de actrice, die onder andere bekend is van de voorstellingen Soldaat van Oranje en Anne, wonderbaarlijke mensen die haar leven op een positieve manier beïnvloedden. Toen de grenzen van Amerika begin 2020 op slot gingen vanwege COVID-19, kwam Thirsa vast te zitten in Nederland. In deze maanden, waarin ze zonder werk noodgedwongen bij vrienden en familie moest logeren, ontstond het idee voor de podcast: Real Resilience, een ode aan mentale veerkracht.

Begin 2020 heeft Van Til haar appartement in New York te huur gezet en is vertrokken naar het zonnige Los Angeles om te werken met acting coach Ivana Chubbuck. „Nadat ik tien dagen in Los Angeles was, werd de lockdown in Amerika aangekondigd. Omdat ik nog werk in Nederland gepland had staan, ben ik halsoverkop naar Nederland gevlogen. Toen ik uiteindelijk in Nederland was, werd ook hier een lockdown afgekondigd. Al mijn geplande voorstellingen werden opgeschort.”

In maart 2020 werden de Amerikaanse grenzen gesloten voor toeristen en visumhouders. „Ik zat plotseling vast in Nederland, met maar één koffer met kleding en dat was vooral kleding voor het zonnige Californië. Ik had geen huis, wel een appartement in New York waar de huurders opeens ook uit wilden in verband met de pandemie.” Van Til kreeg tijdens deze periode de drang om iets te maken maar wist niet zo goed hoe dit vorm te geven. „Een toneelvoorstelling was niet haalbaar. Zelf heb ik veel ervaring als voice-over en in een gesprek met een vriend kwamen we op het idee van een podcast.”

Aantrekkingsgevoel

De podcast is een verzameling van verhalen over inspirerende mensen die Thirsa tijdens haar jaren in Amerika is tegengekomen. „Toen ik naar de VS verhuisde, merkte ik dat ik me aangetrokken voelde tot mensen die grote tegenslagen in hun leven hadden overwonnen. Ik heb de mensen die ik interviewde voor de podcast allemaal ontmoet in New York, waar ze overigens niet allemaal vandaan komen. Ik had met elk van deze mensen een soort klik en toen bleken ze ook nog een interessant verhaal te hebben. Zoals de in Texas geboren Curry Whitmire, die uit angst verstoten te worden door zijn religieuze familie jarenlang zijn geaardheid onderdrukte maar uiteindelijk toch koos voor zijn eigen geluk, Ariel Eliaz, die na een traumatische jeugd een jarenlange drugsverslaving overwon, Karen Massada, die als zwarte, vrouwelijke chirurg dagelijks raciale en seksistische uitdagingen het hoofd moet bieden en Uriah Hall, die van een dakloze sensei uitgroeide tot een wereldberoemde MMA-vechter in de UFC. Ook interviewde ze Toni Spottswood die ondanks zware MS ongelofelijk positief in het leven staat, Tyson Toussant die samen met Pharell Williams het sustainable merk Bionic Yarn opzette en XaXa McQueen die als zwarte, bi-seksuele veteraan nu een geslachtsverandering ondergaat en zich inzet voor transgenders. Hun doorzettingsvermogen om tegenslagen te overwinnen inspireerde mij om mijn eigen situatie te relativeren en creatief om te gaan met moeilijke situaties.”

Gemeenschappelijke deler

Met de podcast Real Resilience probeert Van Til de luisteraar uit te dagen om zowel tegenslagen als succes een nieuwe betekenis te geven door in te zoomen op de kwetsbare levens van zeven inspirerende mensen die zij heeft ontmoet. „ Real Resilience deelt geen zogenaamd recept voor succes. Niemand in de podcast staat vrijwillig dagelijks om vier of vijf uur op, hangt hele dagen in de sportschool of denkt alleen maar positief. De podcast deelt de echte verhalen van deze zeven mensen.” Alle zeven geïnterviewden worden continu geconfronteerd met culturele en sociale tegenslagen, maar hebben vertrouwen en geloof in wat ze doen en in wat voor keuzes zij maken. „Dat vond ik echt een gemeenschappelijke deler toen ik alle verhalen naast elkaar zette. Hoe iemand met afwijzing omgaat heeft een veel grotere invloed op het waarmaken van je dromen dan een afgetraind lijf. De weg naar succes is een stuk minder sexy dan we vaak denken.”

Eigen avontuur

Uit nieuwsgierigheid en een drang naar avontuur heeft Thirsa in 2016 haar spullen gepakt en is geëmigreerd. „De ontmoetingen met deze mensen hebben mijn leven in Amerika zeker makkelijker gemaakt. Ik heb van elk van hen wat ‘afgekeken’ als het gaat over omgaan met tegenslagen en moeilijke momenten. Van Curry leerde ik over geduld hebben en compassie voor anderen tonen. Van Tyson leerde ik dat iedere ‘nee’ je dichter bij ‘ja’ brengt. Van Uriah heb ik meegekregen dat er altijd een weg is om door te gaan en Karen leerde mij het belang van eigenwaarde. Eenieder heeft indruk op mij gemaakt.”

Het leven in Amerika is heel anders dan in Nederland. „Op het oog zijn er veel overeenkomsten tussen beide landen, maar de dieper liggende waarden en normen van de Amerikaanse samenleving verschillen van die van ons. In Amerika wordt er van je verwacht dat je meer zelf doet. In Amerika is alles ook groter: het denken in attitude, de auto’s, de porties eten”, vertelt Van Til. Wel weet ze zeker dat ze Nederland niet voor altijd achter zich kan laten. „Ik ben een echt Nederlandse hoor. Het liefst woon en werk ik in beide landen. Ik was de afgelopen vijf weken weer in Nederland en het liefst zou ik al mijn vrienden en familie in een doosje doen met een strik eromheen en met me meenemen op reis.”


De podcast is vanaf 12 november te beluisteren op Spotify en iTunes.