Oud-Hoogeveense Anniek Leendertse raakt per toeval 'verliefd' op katten en brengt kattenboek uit. 'Boek vol met tips en weetjes voor de echte kattenliefhebber'

Anniek Leendertse is dol op katten.

Anniek Leendertse is dol op katten. Foto: Eigen foto

Oud-Hoogeveense Anniek Leendertse heeft onlangs een kattenboek uitgeven: Krabbelpoot, het vriendschapsboek voor jou en je kat.

De 31-jarige Anniek woont tegenwoordig in Leeuwarden, maar is opgegroeid in Hoogeveen. Het boek is geheel door haarzelf samengesteld en vormgegeven. „Wat maakt jouw pluizenbol uniek? Welke streken haalt hij uit? Waar heb je het hardst om gelachen? Krabbelpoot is een boek vol met tips en weetjes voor de echte kattenliefhebber”, vertelt ze enthousiast.

Bijzonder is dat Anniek eigenlijk een hondenmens is. „Ik ben thuis opgegroeid met een groot hondenras, Rhodesian Ridgebacks. Mijn tantes hadden wel altijd katten en dan vond ik het gezellig, maar ik heb nooit overwogen zelf katten te nemen. Totdat ik met mijn vriend een huis had gekocht in Goutum (Leeuwarden) en ik een kitten achter mijn huis op straat vond: een klein rood katertje. Ik dacht: ‘oei, die moet ik gaan vangen’, maar niets was minder waar. Hij rende zo in mijn armen. We hebben hem thuis een week op proef gehad. Zijn we allergisch? Is het lastig? Maar eigenlijk waren we er direct al zeker van dat het maar zo moest zijn. We noemden hem Dali, als de kunstschilder en filmmaker. Ik heb kunst gestudeerd en mijn vriend is filmmaker. Helaas is Dali met 9 maanden oud doodgereden, bijna op diezelfde parkeerplaats.”

Via Marktplaats ging Anniek, die in het dagelijks leven docent Mediavormgeving bij ROC Friese Poort Leeuwarden is, op zoek naar een kat van zo’n 9 maanden. Ze vond Oreo, een rode Perzische mixkater, die inmiddels 3 is. Ze wilde nog een kleine kitten erbij met dezelfde kleurtekening als Dali en vond Dobby eveneens op Marktplaats, een ’gewone’ crèmekleurige boerderijkat van 2,5 jaar oud. „Oreo kwam met een Instagramaccount. Inmiddels delen ze nu samen @oreo.and.dobby.”

Anniek noemt katten fijne gezelschapsdieren. ,,Ze zijn grappig, eigenzinnig, schoon en daarbij ook praktisch; katten zijn nou eenmaal huisdieren die ook prima een tijdje zelfstandig thuis kunnen zijn. Je hoeft ze niet uit te laten. Daarbij hebben wij unieke katten, hoewel iedereen dat waarschijnlijk van zijn eigen huisdieren zal zeggen”, vertelt ze met een lach. „Mijn katten kunnen zitten en poot geven op commando. Daarnaast apporteert Oreo zijn speelgoedmuis en Dobby zijn hengelmuis. Het zijn soms net twee kleine hondjes..”

Ze is begonnen met schrijven omdat ze het verdriet van Dali een plek wilde geven. „Maar daarnaast wilde ik ook graag mijn fotografie een podium geven. Dit ging niet helemaal samen en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen een praktisch boek te maken waar alle katteneigenaren iets aan hebben en dat op zijn beurt mooi is vormgegeven met mijn eigen kattenfoto’s met daarbij af en toe een eigen verhaal ter herkenning voor andere katteneigenaren.”

Het boek ligt inmiddels in meerdere boekhandels in Nederland, waaronder bij !pet in Hoogeveen. Ook is het te bestellen via www.krabbelpoot.nl. Het kost 19,95 euro exclusief verzendkosten.