Oranje lintje voor Henri Klok uit Hoogeveen: Klok zet zich in voor buurthuis en Smederijen

Koninklijke Onderscheiding voor Henri Klok in Het Oor.

Koninklijke Onderscheiding voor Henri Klok in Het Oor. Foto André Weima

Henri Klok is woensdagmorgen benoemd als Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Karel Loohuis verraste de Hoogevener met een lintje in buurthuis Het Oor.

Henri Klok is sinds 2001 actief bij buurtvereniging Westersluis (Het Oor). De eerste jaren als penningmeester maar uiteindelijk bekleedt hij het voorzitterschap in het bestuur. Klok is een karrentrekker met inzicht voor activiteiten in het buurthuis. Hij was betrokken bij het onderzoeken van mogelijkheden om meer voor het buurthuis en het woon- en leefgebied te doen. Uit het onderzoek rolde het ‘Huis van de Buurt’. Hier kunnen, twee keer per maand, (niet)leden en buurtgenoten samenkomen voor laagdrempelige ontmoetingen. Vanuit samenwerking met Stichting Welzijnswerk heeft het buurtrestaurant ook zijn aandacht gekregen. Vijftig 65-plusses kunnen hier maandelijks voor een warme maaltijd terecht.

Jurylid en Sinterklaas

Het bestuur van de buurtvereniging heeft zich een paar jaar geleden aangemeld voor ‘beste buurthuis van Drenthe’, waarbij Klok samen met de andere bestuursleden de jury bekleedde. Er werd van alles uit de kast gehaald om Het Oor te promoten. Het buurthuis wist niet de eerste plek te bemachtigen maar het zorgde wel voor reclame en meer naamsbekendheid.

Henri speelt elk jaar Sinterklaas voor de kinderen die lid zijn van de buurtvereniging. In de coronaperiode konden de meeste activiteiten niet in het buurthuis worden gehouden, daarom gingen de vrijwilligers de wijk in. Het Halloweenfeest en de spooktochten kunnen vanaf het begin op Klok rekenen. Tijdens darttoernooien op zaterdagavond staat Henri achter de bar. Samen met een groep vrijwilligers verzorgt hij de bardiensten. Klok zorgt er voor dat het buurthuis spik en span is. Hij is tevens verantwoordelijk voor de verhuur van de zalen en regelt voor deze bijeenkomsten lunch- en barpersoneel.

Om sluiting van het buurthuis te voorkomen is Klok in gesprek met diverse politieke partijen. Er zijn inmiddels diverse aanpassingen en modernisaties gedaan aan het buurtgebouw. De buurtvereniging is voor Klok en rode draad in zijn leven. Al in 1989 is Henri betrokken bij de zeskamp van alle buurthuizen in Hoogeveen.

Smederijen Venesluis

Vanaf 2008 is Klok betrokken bij Smederijen Venesluis en actief binnen de initiatiefgroep Venesluis. Hij draagt ideeën aan en is een motivator voor andere mensen. Door zijn inzet is de cohesie en de betrokkenheid van de wijk daadwerkelijk verbeterd.

Sinds 2016 heeft Henri zitting in de stuurgroep van de Smederijen. Samen met woningbouwcorporaties, de gemeente, SWW en de politie spreken zij over de grote lijnen. Zijn betrokkenheid bij het welzijn van de inwoners is ook hier goed te merken. Het belang van de inwoners staat voorop. Klok bezoekt regelmatig bijeenkomsten in andere gebieden om zo op de hoogte blijven van wat er speelt in de Hoogeveense samenleving.