Oproep: nog steeds hulp nodig voor Oekraïne

De goederen worden uitgedeeld aan de bevolking in de omgeving van Chernihiv. Eigen foto

Leden van de Baptistenkerk Beth-El in Hoogeveen zijn al een aantal keren op en neer gereden naar de Poolse grens om daar goederen af te leveren voor Oekraïne. De kerk heeft nauwe banden met de kerkgemeenschap Assembly of God in Lutsk in het noordwesten van het door oorlog geteisterde land. „We merken dat er hier in Hoogeveen minder goederen binnenkomen”, vertelt Arjan Kats . „Terwijl de spullen daar heel erg hard nodig zijn.”

Vorige week dinsdag werd er opnieuw een lading goederen vanuit Hoogeveen naar Katowice in Polen gebracht. Daar werd het overgeladen in een vrachtwagen van de Oekraïense kerkgemeenschap. In Oekraïne zijn de logistieke lijnen door de oorlog verwoest. Wie vanuit Nederland met een vrachtwagen of busje het oorlogsgebied binnenrijdt is niet verzekerd. Daarom halen leden van de kerk in Lutsk de spullen zelf op. ,,Ook andere kerken uit bijvoorbeeld Tsjechië leveren daar hun goederen af en dan worden ze verspreid. In eerste instantie in het westen van de Oekraïne, maar de kerk heeft ook al aanvragen gehad uit Irpin en Boetsja. De goederen worden met busjes en auto’s vervoerd richting die steden dus het duurt even voordat ze aankomen.”

‘Het blijft noodzaak’

Kats roept mensen op om goederen te blijven doneren. ,,Afgelopen weekend hadden we een inzamelingsactie bij verschillende supermarkten. Je merkt dat mensen denken: ‘Ik heb de vorige keer al gegeven, nu maar een keer niet’. Dat snappen we natuurlijk, maar het blijft noodzaak. Heel veel mensen die vanuit andere delen van de Oekraïne vluchten blijven in het westen van het land hangen en hebben daar echt hulp nodig.”

‘Zodra er 32 pallets vol zijn, kunnen we weer gaan rijden’

Op de website oekraine-noodhulp.nl staat een lijst van goederen die gedoneerd kunnen worden. „Je moet daarbij denken aan dingen als ingeblikt voedsel, crackers, ontbijtkoek houdbare melk, maar ook melkpoeder voor baby’s en waspoeder. We hebben nu zo’n twaalf pallets klaar staan. Zodra er 32 pallets vol zijn, kunnen we weer gaan rijden. Maar in het tempo waarin spullen nu worden gebracht, duurt het wel een paar weken voordat we die kant op gaan.”

Wie goederen wil doneren kan op oekraine-noodhulp.nl kijken wat er nodig is. De spullen kunnen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur worden gebracht naar Loods 66b aan de Dr. Anton Philipsstraat, tegenover de Welkoop en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 naar Beth-el aan de Boekweitlaan 65a.

Nieuws

menu