Opinie | Paasvuur in en om Hoogeveen? Ja, de fik erin!

Het paasvuur van Fluitenberg, in het beekdal van het Oude Diep. Albert Metselaar

Ook dit jaar kunnen liefhebbers van paasvuren zich in de omgeving vermaken bij het knapperend vuur. Na jaren wachten (droogte en corona speelde de traditie parten) gaan er weer grote bulten hout in vlammen op. Prachtig feestje, of toch niet?

Met het paasweekend in het vooruitzicht vroeg de redactie eerder deze week af: is er nog draagvlak voor het traditionele paasvuur in Hoogeveen? Immers hebben we al een aantal jaren geen paasvuren meer gehad door droogte en corona. Bovendien hoor je de laatste jaren in het land steeds vaker mensen klagen over deze traditie. Zo wordt de uitstoot van fijnstof, luchtvervuiling dus, benoemd als reden dat dergelijke vuren niet meer kunnen. Ook vinden sommigen het paasvuur stinken.

Maar betekent dit dat het paasvuur minder geliefd is in de regio? De redactie schotelde de vraag voor aan de lezer via de ‘Stelling van de week’ in de nieuwsbrief en deelden het online bericht met daarin de poll op Facebook. Een prikkelende stelling: Paasvuren kunnen anno 2022 niet meer.

Boze reacties

Dat heeft de redactie geweten; de boze reacties waren soms niet van de lucht. In totaal klikten 763 mensen op de stembuttons. Het overgrote deel, maar liefst 88 procent was het oneens met deze stelling. De andere 12 procent vormde de minderheid die zich wel kon vinden in de stelling.

Die groep weerhield zich echter grotendeels van commentaar. Behalve een persoon die vindt dat paasvuren wel afgeschaft mogen worden. „De mensen die nu schreeuwen ‘het is traditie’ mogen eens uitleggen waar deze traditie op gebaseerd is. Weet zeker dat 9 van de 10 geen idee hebben”, schreef hij.

Spraakzamer

De groep die faliekant tegen de stelling was en dus in het pro-paasvuurkamp zat is groter en vooral spraakzamer. Een van de boze reacties: „Iedereen is hier voor, maar een klein clubje mensen is er waarschijnlijk op tegen en die krijgen hun zin! Zo gaat het al jaren. Daarom gaat alles naar de kloten in dit land!” En ook de volgende reageerder is het aardig zat dat er aan tradities wordt gemorreld: „Nederland moet echt ophouden het braafste jongetje van de klas te spelen. Zorg eerst maar dat groot vervuilers zo als Afrika, China etc milieubewuster worden.” Iets meer nuance heeft deze reactie: „Het is maar eenmaal per jaar. Het zorgt voor verbinding onderling. Je kan natuurlijk ook alle pleziertjes verbieden.”


Sommigen vinden het gemopper op paasvuren ook oneerlijk gezien het gebruik van biomassa voor energie. „Vattenfall dan ook maar gelijk alle deuren (ovens) dicht? Ten opzichte van wat zij verstoken zijn die paasvuurtjes echt niet terug te vinden” en „Is hetzelfde als bijstook van biomassa. Even veel uitstoot tijdens het verbranden als het tijdens groei aan zuurstof heeft opgeleverd. Tijd dat Nederland weer normaal gaat doen.” Of: „Een vulkaanuitbarsting geeft miljoenen keren meer troep. En die verbieden we ook niet.”

Normalere proporties

Maar niet van iedereen hoeft een paasvuur zo groot. Iemand schrijft: „Ik ben voorstander van een paasvuur, maar dan in normaler proporties. Ik vind ook dat er meer op veiligheid gelet moet worden.” Ze somt zelfs een lijst op waaraan gedacht moet worden.

Een grappige reactie die ook vermeld moet worden: „Paasvuur is ook voor een goed doel. Het verdrijven van de kwade geesten. En dat zijn er vele in Den Haag.”

Kortom, paasvuren wordt voor velen een warm hart toegedragen: Dus zoals een reageerder zegt: De fik erin!

Nieuws

menu