Opinie: 'De boel verlinken? Het lijkt wel oorlog''

Boschzicht in Echten. Foto: NDC Mediagroep

Boschzicht in Echten kreeg afgelopen zondag een waarschuwing omdat de zaak haar terras openstelde. Marianne Mijnheer uit Hoogeveen vindt het verbazingwekkend en zette haar mening op papier.

Wát een heerlijk weertje hadden we afgelopen weekend. Dat vroeg om een flinke fietstocht. Nadat Gerton en ik zaterdag al een mooi rondje hadden gemaakt, gingen we zondag met zussen en zwagers op herhaling. Toen we door Echten fietsten zagen we ze zitten. Een aantal mensen op het terras bij Boschzicht. Goed verspreid, heerlijk achter een bakkie of een drankje. Wat zag dat er weer goed uit.

Toen we in Ruinen op de Brink aankwamen zagen we op de trap van het voormalige gemeentehuis verschillende mensen zitten. Ook met een heerlijk bakkie koffie.

Ook wij bestelden een ‘coffee to go’ en we konden zelfs de laatste 3 appeltaartjes bemachtigen. Een uitgezet terras was er niet, maar iedereen nam genoegen met de traptreden om op te zitten. Hoe fijn was het al dat we iets konden kopen? Je merkte het ook aan de stemming van de mensen. Ze waren goed gemutst. Er werden praatjes gemaakt, er werd gelachen. Man, man, man.. wat waren we er aan toe.

Toen we terugfietsten en weer door Echten kwamen zagen we weer mensen op het terras zitten. Koffie of een drankje afhalen en dat even lekker op het terras opdrinken. Niets mis mee!

Maar daar dachten een aantal mensen hoogstwaarschijnlijk anders over. Ze hadden de politie gebeld en de uitbater kreeg een bezoekje. Wat ik hoorde is het bij een waarschuwing gebleven.

Maar écht. Wie belt de politie? Welke moraalridder voelt zich geroepen om iets wat volledig onschuldig was te verklikken? Want dat is het natuurlijk gewoon. De boel verlinken. Het lijkt wel oorlog.

‘Het is klaar’

Ik snap de actie van de uitbater van het restaurant op de hoek in Echten helemaal. Het is klaar. Het is mooi geweest. Als je een terras hebt met tafeltjes op ruime afstand van elkaar, dan moet je open kunnen. Als je een winkel hebt waar je prima mensen op afstand van elkaar kunt helpen, dan moet je open kunnen. Als je een restaurant hebt waar je binnen de mensen op ruime afstand kunt laten zitten, dan moet je open kunnen.

We hebben allemaal ontzettend ons best gedaan om ons aan de regels te houden. En nog steeds doen we dat. Maar ondernemers kunnen bijna niet meer. Ze staan massaal op omvallen.

Ik zie op televisie een filmpje van een ondernemer van een kledingzaak voorbij komen. Hij mag niet open, maar heeft zicht op het Kruidvat waar mensen in en uit lopen. En laten we eerlijk zijn. Het Kruidvat is nu niet de meest ruim opgezette winkel. Ik heb net boodschappen gedaan. Ook in de supermarkt lopen best veel mensen. Maar als we allemaal ons gezonde verstand bewaren, kun je goed je boodschappen doen. En dat is precies wat alle ondernemers ook vinden. Gebruik je verstand en winkel met datzelfde verstand.

Laten we ervoor zorgen dat 2 maart de economie weer kan draaien. Niet alleen voor de supermarkten, de drogisterijen, de bloemisten en de kappers. Maar ook de rest.

Laten we ze helpen. Nu nog door plaatselijk onze bestellingen te doen. Een belletje en later afhalen.

Maar geen belletje naar de politie. Die oorlog is geweest.