Open Hangar Dag 2022 op Vliegveld Hoogeveen

Op zaterdag 28 mei aanstaande kunnen de liefhebbers van vliegende oldtimers hun hart ophalen op het vliegveld van Hoogeveen. Dan wordt er namelijk voor de vierde keer de zogeheten Open Hangar Dag georganiseerd. Behalve de op het Hoogeveense vliegveld gestationeerde oldtimers, zullen op die dag ook klassieke vliegtuigen van elders naar Hoogeveen komen om zich hier door het publiek te laten bewonderen.

Middelpunt zal zaterdag ongetwijfeld de Fokker D.21 zijn die door de familie van Egmond in de afgelopen jaren in een hangar op het Hoogeveense vliegveld is gebouwd.

Middelpunt zal zaterdag ongetwijfeld de Fokker D.21 zijn die door de familie van Egmond in de afgelopen jaren in een hangar op het Hoogeveense vliegveld is gebouwd. Foto: Gerrit Boxem

De Open Hangar Dag is een initiatief van en wordt georganiseerd door Egmond Vintage Wings, een op het Hoogeveense vliegveld gestationeerde oldtimersclub die in de afgelopen decennia zijn sporen heeft verdiend op het gebied van het bouwen en restaureren van klassieke vliegtuigen. Middelpunt zal zaterdag ongetwijfeld de Fokker D.21 replica zijn die door de familie van Egmond in de afgelopen jaren in een hangar op het Hoogeveense vliegveld is gebouwd. Binnenkort zal het toestel zijn eerste vlucht maken, maar tijdens de Open Hangar Dag zal deze klassieke jager nog aan de grond blijven. We spreken bij dit toestel van een replica omdat het niet, zoals de andere D.21’s, eind jaren ’30 in de toenmalige Fokkerfabriek aan de Papaverweg in Amsterdam is gebouwd. Toch is het vliegtuig geheel naar de originele tekeningen gebouwd en het heeft nog een flink aantal originele onderdelen uit die tijd in zich. Het is daarmee een replica geworden die eigenlijk niet afwijkt van het origineel. Zoals gezegd zal de D.21 zaterdag –nog- niet vliegen, maar men zal de motor van het toestel wel enkele ‘engine-runs’ laten maken, om het publiek alvast te laten kennismaken met het D.21 geluid.

Unieke grasbaan