Anneke Boekee, schrijfster van 'Drentse Parels'

Op vakantie in Drenthe en op zoek naar onbekende plekjes? Anneke Boekee uit Zuidwolde vond er 150 en schreef er een boek over

Anneke Boekee, schrijfster van 'Drentse Parels' Foto: Wouter Bessels / DVHN

Wat doe je als evenementenorganisator in coronatijd? Je gaat niet bij de pakken neerzitten en steekt je energie in andere dingen. Dat deed Anneke Boekee uit Zuidwolde.

De organisator van het Wolfeest in Balloo en het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen keerde samen met grafisch ontwerpster Japke Pol uit Broekhuizen in het afgelopen jaar Drenthe binnenstebuiten. Op zoek naar de hidden spots van de provincie. Dat leverde het boek Drentse Parels op, dat vanaf vandaag in de winkels ligt.

Goedemiddag Anneke, is jouw boek een soort ‘Ontdek je Plekje in Drenthe’?

,,Ja, inderdaad. Een boek met 150 bijzondere en verborgen plekjes in Drenthe die maar weinig mensen kennen.”

Bestond zo’n boek nog niet dan?

,,Vijf jaar geleden verscheen er wel een reisgids over Drenthe, maar die is niet meer te koop. En ondertussen gedateerd.”

Wat gaf jou de inspiratie?

,,Als ik zelf een land of stad bezoek, dan vind ik het altijd leuk om zo’n boekje van Spotted By Locals te hebben. Die lokale tips zijn online te vinden, maar zo’n boekje is vaak leuker. Zeker niet met locaties die vrij recent zijn begonnen, vernieuwd of verbouwd. Vaak zit er een persoonlijk verhaal aan vast. Mensen die hun baan opgeven, het roer omgooien en volstrekt iets anders gaan doen.”

Noem er eens een paar?

,,Iemand die op een dag zijn kantoorbaan opgaf en besloot een voedselbos aan te gaan leggen. Een ander werkte in de horeca, was daar op een dag klaar mee en zeep ging maken. Mijn mond viel iedere keer open van verbazing wat voor een aparte switch mensen soms maken.”

Hoe verliep de selectie?

,,We wilden niet puur onze favoriete plekjes selecteren, maar tevens een beroep doen op mensen die hun eigen gebied het beste kennen. Ook Marketing Drenthe en de lokale Tourist Info’s gaven tips. En toen we locaties gingen benaderen, kregen we van die mensen ook weer ideeën. ‘Je moet daar en daar ook even heen.” Uiteindelijk bleven er 150 van de oorspronkelijk 250 tips over. We kwamen met 160 pagina’s nog ruimte tekort.”

Dit boek moet vooral op de toerist afkomen, toch?

,,Klopt, we willen het boek via vakantieparken gaan verkopen. Maar het is ook bij iedere boekhandel te koop, via online winkels en we willen het via social media onder de aandacht brengen.”

Maar ook Drenten kunnen, nu ze toch veelal vakantie in eigen provincie vieren, met het boek op ontdekkingsreis?

,,Absoluut. Stel je wilt met je personeelsvereniging of je familie wat leuks gaan doen, dan brengt dit boek je op genoeg ideeën. Varen van Emmen naar Ter Apel, rondrijden in een cabrio rondom Balloo of een solextocht maken.”

Wat is je persoonlijk favoriete Drentse parel?

,,Mag ik er twee noemen? Nadine Kuipers uit Coevorden, gepromoveerd in de Engelse letterkunde en die jarenlang de één na de andere bakwedstrijd won. Na haar afgeronde studie besloot ze een theetuin te starten in de achtertuin van haar ouders. En Christina Blacha uit Zuidwolde, die na een burn-out in de zorg begon met een chocolaterie in het stationsgebouw van Hoogeveen. Je verwacht het niet. Bij iedere bonbon heeft ze een verhaal.”

Drentse Parels verschijnt op maandag 10 mei. 180 pagina’s. ISBN: 9789090345888.