'Op je zestigste zielig zijn op de fiets'. Reacties op de Stelling van de Week

Laten we beginnen om nieuwe fietsertjes een helm te leren dragen. Pixabay

Zestigplussers moeten aan de fietshelm was de stelling van deze week en het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de stemmers dat het daar niet mee eens is: 77 procent. De overige 23 procent ziet wel iets in het plan van de helmplicht. In totaal reageerden 223 mensen.

Op Facebook raakten de gemoederen enigszins verhit. Veel lezers sprongen op de barricaden en waren het niet eens met het voorstel van de verkeersadviseur van het kabinet. Velen spraken van betutteling en dat iedereen zelf wel kan bepalen of je een helm draagt of niet: „Niks verplichten …dáár ben ik allergisch voor. Leven en laten leven”

Een andere lezer reageerde met: „Dan ook voor de jeugd die naar het middelbaar onderwijs gaat.” Ook vonden reageerders dat anderen eerst maar een helm moesten gaan dragen. Zoals scooterrijders en snorfietsers: „Ik heb alle rijbewijzen. Heb een 1000 cc motor en een e-bike. Ik heb ook gewerkt tot mijn 67 en 4 maand. Ben dus nog fit genoeg. Op een scooter met blauw plaatje hoef je ook geen helm. Ik vind het grote kolder. Allemaal weer bedacht door iemand die cijfertjes op de pc ziet staan en vanachter een bureau is dit zoooo makkelijk.” Per 1 juli gaat de helmplicht voor deze weggebruikers al in. Veel mensen waren bang dat een helmplicht mensen boven de zestig zou afschrikken om de fiets te pakken: „Stelletje idioten om zulke dingen te opperen, straks fiets iemand boven de 60 helemaal niet meer”, en: „Je moet tot je 67ste werken en keihard meedraaien in het arbeidsproces en dan op je 60ste zielig zijn op de fiets?” Niet te hard fietsen is ook een optie volgens de oneensstemmers: „sommige mensen gaan je met meer dan 20 kilometer per uur voorbij. Als de helm verplicht wordt zullen veel mensen niet meer op de fiets stappen en dit gaat ten koste van hun gezondheid.

En als we dan toch een helmplicht zo belangrijk vinden: „begin dan maar bij de nieuwe fietsertjes... die weten dan niet anders en heb je ook de ouderen op een gegeven moment. Het duurt even maar dan heb je ook wat!

Toch waren er ook al mensen die een helm wel een goed idee vinden omdat bijvoorbeeld een ambulancebroeder had uitgelegd dat hij veel fietsers met zwaar hoofdletsel zag na een ongeluk.

Uit het verre Australië kwam een reactie van een oud-Hoogevener: „Hier is een helmplicht voor iedereen. Goede zaak. Bespaart veel hersenletsel.”

De meningen zijn verdeeld en er zijn voor- en tegenstanders. Het duurde even voor we gewend waren aan de autogordel, misschien lukt dat op termijn met de fietshelm ook.

Nieuws

menu