Op hoge leeftijd naar het theater? Dat is een kwestie van drempels wegnemen

Directeur Pieter-Bas Rebers van De Tamboer en Carla Oortwijn van Vier het leven zoeken vrijwilligers om ouderen te begeleiden naar het theater. Foto: De Tamboer

Te oud voor het theater? Dat is de mens eigenlijk nooit. Toch laten mensen vaak op zeer hoge leeftijd lichamelijke mankementen grote rol spelen. Want met de rollator naar De Tamboer, dat is toch minder leuk. En wat te denken van het gehoor dat na enkele decennia toch niet meer zo scherp is als vroeger. Volgens theaterdirecteur Pieter-Bas Rebers en Carla Oortwijn van Vier het Leven is daar best een mouw aan te passen.

De Tamboer en Vier het Leven gaan zich samen inzetten om ouderen in Hoogeveen zo lang mogelijk te laten genieten van culturele uitjes.

Vier het Leven is een landelijke organisatie die mensen op hoge leeftijd met de maatschappij verbindt. Met een kleine eigen bijdrage kunnen ouderen met Vier het Leven mee uit, zorgeloos van deur tot deur begeleid. Zo blijven zij betrokken bij de samenleving en voelen zich minder eenzaam. Met landelijk zo’n 1.600 vrijwilligers bieden zij een gevarieerd uit-aanbod.

Theater De Tamboer gaat hier in Hoogeveen een actieve rol in spelen. Door mee te denken over een passend aanbod en voor het eerste seizoen theaterkaarten ter beschikking te stellen.

Pieter-Bas, algemeen directeur van De Tamboer: „Ons brede programma biedt volop mogelijkheden om ouderen in Hoogeveen een onvergetelijke middag of avond uit te bezorgen. De beleving, ontroering, verwondering van een mooi toneelstuk of prachtige muziek, kan veel voor mensen betekenen. Maar juist ook de ontmoeting met andere theaterbezoekers in de foyer, voorafgaand of na afloop van een voostelling, levert mooie nieuwe ontmoetingen op met mensen uit de buurt. Dat weten we uit ervaring. Regelmatig ontstaan zo nieuwe vriendschappen of worden bezoekers elkaars theatermaatje. Ons team zal er samen met Vier het Leven en met veel persoonlijke aandacht alles aan doen om deze doelgroep een warm welkom te geven.”

Carla Oortwijn, regiocoördinator Noordoost-Nederland van Vier het Leven, is positief over de nieuwe samenwerking: „De Tamboer denkt mee in mogelijkheden om ouderen de kans te geven deel te (blijven) nemen aan culturele uitjes. De Tamboer heeft een gevarieerd aanbod en is goed bereikbaar en toegankelijk, ook voor wie wat slechter ter been is. Speciaal voor slechthorenden zijn er speciale hoorsets beschikbaar. Zo wordt theater voor iedereen”.

Nieuwjaarsconcert

Donderdag 12 januari staat de eerste activiteit al op de agenda: het Nieuwjaarsconcert Phion met traditionele feestelijke volksmuziek uit de Balkan. Voor dit bijzondere concert is topdirigent Herik Schaefer uitgenodigd om het orkest te leiden. Velen zullen hem kennen als juryvoorzitter van het populaire tv-programma ‘Maestro’. „Voor deze pilot proberen we zoveel mogelijk ouderen uit Hoogeveen te bereiken. Een heerlijk begin van 2023. Een jaar waarin we hopelijk nog veel meer voor elkaar gaan betekenen, want alleen dankzij bijdragen vanuit theaters, musea, gemeenten, fondsen enz. kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van ouderen”, aldus Carla van Vier het Leven.

Vrijwilligers gezocht

De Tamboer en Vier het Leven hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dit kan niet zonder de hulp van vrijwilligers. Zij maken dit soort uitjes mogelijk, met persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. Denk aan het ophalen en thuisbrengen, het enthousiasmeren en motiveren van de ouderen om naar het theater te gaan. Ook het gezamenlijk bezoeken van de voorstellingen hoort erbij. Want juist samen uitgaan zorgt voor die zo gewenste verbinding en verbetering van kwaliteit van leven. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.4hetleven.nl

Nieuws

menu