'Op deze manier willen we deze mensen meer waardering schenken'. Expositie van het boek 'Sprekend leven' vanaf deze week te zien in het centrum

Jeanette Riemersma.

Jeanette Riemersma. Foto: André Weima

Foto’s van fotograaf André Weima zijn dinsdag samen met tekstbordjes van schrijver Pieter Mulderij in verschillende etalages van winkels aan de Hoofdstraat in Hoogeveen opgehangen.

Vanaf 2 oktober is de expositie ‘Sprekend leven’ te bewonderen die in samenwerking met Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) is opgezet. Veertig bewoners van verpleeghuizen in Noord-Nederland die aangesloten zijn bij NNCZ, zijn op de foto gezet en geïnterviewd om hen zo niet te vergeten. „Veel mensen die uiteindelijk in een verpleeghuis terechtkomen worden een soort van vergeten. Ze maken geen actief deel meer uit van de maatschappij. Er komt nu een grote groep mensen aan die uiteindelijk in een verpleeghuis terechtkomt. Zij zijn allemaal van grote betekenis geweest en op deze manier willen wij deze mensen die in verpleeghuizen zitten in de aandacht zetten zodat ze niet worden vergeten”, vertelt Roeli Mossel, bestuurder NNCZ. „De meesten die in een verpleeghuis terechtkomen hebben mooie en aangrijpende herinneringen. Ze zijn zelf nog van grote waarde bij naasten. We hopen dat de verhalen die in het boek staan bijdragen aan het waarderen van en waarde geven aan datgene wat mensen nog wel kunnen.”

‘Het leven is van de gezichten af te lezen’

André Weima mocht de veertig mensen fotograferen en dat was bijzonder, vertelt hij. „De senioren die ik voor de lens kreeg zijn uitgekozen door NNCZ en in overleg met hun familie is er toestemming gegeven. Zo was er een demente vrouw die tijdens het interview met Pieter in slaap was gevallen. Dit leverde hele mooie pure foto’s op.”

Zwart-wit foto’s

Alle foto’s zijn in zwart-wit geschoten en dat was met een duidelijke reden. „De foto’s springen op deze manier beter uit de etalages. Etalages zijn erg kleurrijk en door juist de foto in zwart-wit te schieten vallen ze meer op.” De fotograaf vervolgt: „Deze veertig mensen hebben allemaal al een heel leven achter zich liggen. Het leven is van de gezichten af te lezen. Tijdens het maken van de foto’s zag ik in hun gezicht de herinneringen en indrukwekkende gebeurtenissen terug. Dit heb ik ook geprobeerd vast te leggen op de foto’s.”

Wandelroute langs expositie

Vorig jaar verscheen het boek ‘Sprekend leven’, met daarin naast de foto’s van Weima teksten geschreven door Pieter Mulderij. Mulderij, die de interviews heeft gedaan: „We hebben in samenwerking met NNCZ gekeken naar een project rondom senioren. Ik kwam in contact met Roeli Mossel en samen kwamen we op het idee om portretten van bewoners van verpleeghuizen te maken. Deze mensen worden al snel vergeten terwijl ze nog gewoon bestaan, ook al zien we ze niet meer op straat”, zegt Mulderij.

„Het was een feestje om hen allemaal te interviewen. Op een laagdrempelige manier heb ik vragen gesteld over hun leven en leerde ze op deze manier steeds beter kennen. Natuurlijk kwam ook het onderwerp corona aan bod en ik merkte dat het voor veel van deze senioren een erg zware tijd is geweest.” Vorig jaar kwam het idee om de geïnterviewde en gefotografeerde bewoners meer aandacht te geven. „Het idee van de expositie was toen al op poten gezet, maar alle niet-essentiële winkels moesten precies op dat moment hun deuren sluiten. We hebben toen besloten te wachten tot deze herfst. We pakken het nu met veel plezier op en het is prachtig om te zien hoe het nu allemaal vorm krijgt.”

Op 2 oktober om 11.00 uur opent Vermakelaar Vince van Leth de wandelexpositie op een ludieke manier voor de etalage van !pet in het winkelhart van Hoogeveen. Aan de expositie is tevens een fotowedstrijd gekoppeld. Verzamel bij elk portret een letter en maak kans op het boek ‘Sprekend leven’ en andere prijzen. De route van de wandelexpositie is op te halen bij het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap. Op 2 oktober staat hier vanaf 11.00 uur voor de eerste 100 wandelaars een kopje koffie of thee en een gebakje klaar. De route is vanaf 2 oktober ook bij de deelnemende winkeliers, op Facebook en op nncz.nl te vinden.