Ook basisschoolleerlingen in Hoogeveen zingen uit volle borst 'Wij staan hier sterk' voor Oekraïne

,,Wij staan hier sterk. Wij staan voor vrede.” De leerlingen van openbare basisschool Het Rastholt in Hoogeveen zingen uit volle borst, onder aanvoering van meester Jarno Zwiers. Alle groepen staan voor de ingang van de school aan de Tilber heerlijk in het zonnetje. Bij het allerlaatste couplet gaan de armen zelfs de lucht in.

Het Rastholt neemt, net als heel veel andere scholen in het land woensdag om 11.55 uur deel aan de landelijke actie voor Oekraïne, die is opgezet door juf Jiska. De onderwijzeres uit Heiloo heeft een Nederlandse variant van We are the World geschreven.

De meeste leerlingen vinden het vooraf maar wat spannend. Tijdens het oefenen in de klas, waarbij de groep natuurlijk een stuk kleiner was, durfden ze nauwelijks echt hun stem te laten horen, maar hun schroom vervalt snel. Nu met z’n allen durven ze alles te geven. Leerkracht Jarno is na afloop trots. ,,Het ging boven verwachting. We waren best goed op stem, hoewel zang niet mijn kwaliteit is. Maar dat maakt niet uit, het gaat om de boodschap.”

Extra spannend

De 8-jarige Maria Beugelink uit groep 5 glundert. ,,Het was leuk.” Voor haar was het misschien wel extra spannend. ,,Ik heb helemaal niet kunnen oefenen”, vertelt ze. Maria had corona en kon pas vanaf vandaag weer naar school. Maar het ging goed. En ja, ze weet heel goed waarom het lied gezongen werd. ,,Het is oorlog in Oekraïne. Dat is niet leuk.”

Op school komt het onderwerp elke dag wel aan de orde. ,,Wij praten erover, maar uiteraard passend bij iedere leeftijd”, vertelt Zwiers. Toen vorige week deze actie in het nieuws kwam, wist het team gelijk dat ze hieraan mee wilden doen. ,,Het is een mooi initiatief. Muziek verbindt”, vindt Zwiers.

Jeugdjournaal

,,Meestal kijken we tijdens de pauze naar het Jeugdjournaal. Vaak komt een stelling aan de orde. Daar praten wij dan over”, vertellen Tess Michaël (12), Elin Lumer (11), Mette Vriezenga (11), Charlotte Derks (11) en Feline Pranger (11), allen leerlingen van groep 8. Ze zijn blij dat ze aan deze actie hebben meegedaan. ,,Samen zingen geeft een goed gevoel.”

Overigens heeft de school er niet voor gekozen om hiermee ook geld in te zamelen voor Giro 555. Zwiers legt uit: ,,Veel gezinnen hebben hier zelf al actie in ondernomen.”

Nieuws

menu