Ook Hoogeveen gaat tegels wippen, ten minste ....... | Stelling van de week

Een voorbeeld van tegelwippen, zoals hier in de straat Roer in Vollenhove, waar een leuk perkje rondom een boom is aangelegd door medewerkers van de gemeente.

Een voorbeeld van tegelwippen, zoals hier in de straat Roer in Vollenhove, waar een leuk perkje rondom een boom is aangelegd door medewerkers van de gemeente. Foto: gemeente Steenwijkerland

Gemeente Hoogeveen is aangemeld voor het NK tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen?In Hoogeveen zijn er in ieder geval genoeg tegels die gewipt kunnen worden.

De gemeenten Meppel, de Wolden, Hoogeveen, Westerveld, Midden- Drenthe en Steenwijkerland gaan de strijd met elkaar aan. Het NK tegelwippen sluit mooi aan op de subsidieregeling die deze gemeenten vanaf 1 maart hebben, en waaraan de provincies Drenthe, Overijssel en waterschap Drents Overijsselse Delta meebetalen. Doel is bewustwording en inwoners te helpen met aanpassingen in tuinen en/of leefomgeving. Dit om beter voorbereid te zijn op weersextremen.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door heftige regenbuien. Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, oftewel; daar liggen veel tegels en straatstenen. Terwijl een groene omgeving juist zo belangrijk is bij extremer weer. In voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Dat geldt ook voor de gemeente Hoogeveen

Het NK Tegelwippen draait daarom niet alleen om het kampioenschap, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatadaptief en biodivers. Meer groen levert ook een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin.

Het NK Tegelwippen wordt voor het vierde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Inwoners die hun (gevel)tuin aanpakken, maken kans op de ‘Publiekswipper award’ én mooie prijspakketten.

Inwoners kunnen gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl .