Onverwacht honderden euro's betalen na bezoek aan niet-gecontracteerde zorgverlener

Het maken van een keuze qua zorgverlener is voor veel Nederlanders ingewikkeld.

Het maken van een keuze qua zorgverlener is voor veel Nederlanders ingewikkeld. Foto Pixabay

Meer dan een derde van de Nederlanders kijkt nooit of een zorgverlener gecontracteerd is bij hun zorgverzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Pricewise. Rond de 29 procent Nederlanders, met een zorgverzekering, betaalden wel eens zorgkosten over hun verzekering omdat zij niet wisten dat dit niet vergoed werd.

Van deze groep kon 27 procent de onverwachte kosten niet betalen. De meeste rekeningen hingen rond de 300 euro maar een enkeling had kosten die opliepen tot 600 euro. Voor een kwart van de Nederlanders is bijbetalen geen probleem, ze betalen zelfs graag bij als ze daardoor naar een vertrouwde zorgverlener kunnen. De groep die daar recht tegenover staat (29 procent) gaat liever naar een gecontracteerde zorgverlener en zouden daar ook een flink stuk voor willen reizen.

Zelf betalen

Louise van Wijk, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise: „Het verschil tussen een restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis blijft voor veel consumenten erg ingewikkeld. Bijna een kwart van de Nederlanders weet niet wat voor soort polis zij hebben. Voordat je een afspraak maakt bij een zorgverlener is het verstandig te checken wat voor polis jij hebt en of de zorgverlener van jouw keuze is gecontracteerd. Maak je bijvoorbeeld een afspraak bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, dan betaal je na de behandeling een gedeelte van de gemaakte kosten zelf. Maak je die afspraak bij een gecontracteerde fysiopraktijk, dan betaal je, indien je aanvullend verzekerd bent, niks zelf voor die behandeling. Zorg is erg duur en het verschil kan bij aanvullende zorg zo oplopen tot honderden euro’s. Voor zorg uit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en GGZ, kunnen die kosten nog hoger uitvallen. Je checkt contractering op de site van jouw verzekeraar via de zorgzoeker.”

Kosten vermijden

Van Wijk denkt dat het voorafgaand goed uitzoeken van een zorgverlener voor een grote groep mensen vooral goed kan zijn. Hiermee kunnen onverhoopte kosten vooraf worden vermeden: „Kijk bijvoorbeeld of de vertrouwde zorgverlener uit jouw buurt onder contract staat bij jouw gekozen zorgverzekeraar. Dit maken zorgverzekeraars gedurende het overstapseizoen bekend. Helaas zijn veel contracteringen, voor zowel basiszorg als aanvullende zorg, pas aan het einde van het jaar of zelfs later rond. Dit kan vervelend zijn voor consumenten als zij al eerder willen overstappen naar een andere zorgverzekering. Het levert een incompleet beeld. Het zou beter zijn als verzekeraars dit ook bekendmaakten op uiterlijk 12 november, wanneer de zorgpremies bekendgemaakt worden. Als je zeker wil weten dat je kosteloos bij bepaalde zorgverleners terecht kan, dan raden wij aan nog even te wachten met overstappen tot het einde van het jaar. Je kunt tot aan 31 december van het huidige jaar overstappen. Als je je zorgverzekering zelf voor 1 januari opzegt, kun je zelfs nog overstappen tot en met 1 februari. ”