Ontbijten op school, voor één keer met ook een stukje taart

De ontbijtgroep van de Juliana van Stolbergschool voor het broodbuffet. Waar voor één keer ook taart op stond. Foto: Andre Weima

Sinds korte tijd staat er ‘s morgens voor aanvang van de lessen voor leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Hoogeveen een broodbuffet klaar. Want ontbijten is belangrijk voor kinderen om vol energie aan een lesdag te kunnen beginnen.

Met hulp van rijkssubsidie is er voor kinderen waar dat ontbijt er ‘s morgens thuis niet van komt, nu toch die belegde boterham, fruit en wat drinken. Maandag stond er op de ontbijttafel zelfs een lekkere taart tussen de ‘meer verantwoorde’ etenswaren. De school kreeg namelijk de Taart van de Week van Bakkerij Mulder. Dan mag voor een keer ontbijten met taart toch wel?

De Juliana van Stolbergschool is de eerste basisschool in de gemeente Hoogeveen en één van de weinige in Noord-Nederland, die een dagelijks schoolontbijt gaat aanbieden. De school deed een beroep op het potje dat vanuit Den Haag beschikbaar is gesteld voor scholen met veel ‘kwetsbare leerlingen’. De directeur van de school sprak vooraf haar hoop uit dat de kinderen die het echt het hardst nodig hebben op deze manier toch voor schooltijd kunnen eten. Er heerst toch nog veel schaamte bij ouders als het gaat om het ontbijt en het kunnen serveren hiervan. Het is niks om je voor te schamen en we willen hen alleen maar op deze manier helpen.’‘

En tot plezier van de medewerkers voorziet het in een behoefte. ‘Het is fijn de kinderen ‘s morgens te zien smikkelen.’ Elke ochtend verzorgt één van de collega’s die niet voor de klas staat, zoals een onderwijsassistent of de conciërge, het ontbijt. Het ontbijt wordt in een lokaal in buffetvorm klaargezet. We noemen het op school ‘De Broodbar’. Van 8.00 tot 8.20 uur kunnen de leerlingen dan komen ontbijten.

Nieuws

menu