Onderwijs en bedrijfsleven vinden elkaar in cursus op maat

Probis werknemer Jan Hein Smits volgt lessen op het Alfa-college. Foto: Alfa College

Het Alfa-college in Hoogeveen en Probis Nederland hebben samen een cursus ontwikkeld die de kennis van monteurs verder verdiept. De eerste cursus ‘lokaliseren en inspecteren van stroingen in elektrotechnische installaties’ is een paar maanden geleden als pilot van start gegaan.

„Studenten zijn tegenwoordig breed opgeleid, terwijl in het bedrijfsleven vaak specifieke kennis nodig is. Vanwege werkdruk is er weinig tijd om deze op de werkvloer te vergaren, waardoor een kloof kan ontstaan tussen ervaren vakmannen en jonge medewerkers of zij-instromers. Dit kan leiden tot frustraties op de werkvloer. Ik vind dat het bedrijfsleven zelf de verantwoordelijkheid moet nemen om te voorkomen dat kennis verloren gaat. Daarom heb ik contact gezocht met Ronald Verweij van het Alfa-college, met het verzoek een opleiding op maat te ontwikkelen. Gezamenlijk hebben we dit vormgegeven”, vertelt Barry ten Voorde van Probis.

Uit het hele land

De cursisten komen uit het hele land naar Hoogeveen om een avond in de week specifieke kennis voor hun dagelijkse werk op te doen. Ronald Verweij, docent elektrotechniek, noemt het verzoek van Ten Voorde ‘een interessante uitdaging’. De mannen kennen elkaar goed, omdat Ten Voorde ooit student was van Verweij. “Tijdens het ontwikkelen van de cursus werkte dat zeker in ons voordeel, we hadden vaak aan een half woord genoeg”, Verweij. “Er is een cursus ontstaan vanuit een bottom-up gedachte: waar lopen medewerkers van Probis tegenaan en hoe verwerken we dit in een cursus? Echt maatwerk dus.” Er zijn 33 theoriemodules en diverse practicum- en praktijkopdrachten. Gedurende twintig cursusavonden van drie uur komen theorie en praktijk bij elkaar. Ten Voorde: “Nieuwe medewerkers die net hun diploma hebben behaald, lijken geneigd bij een ander af te kijken in de uitvoering van hun werkzaamheden. Werkelijke technische kennis ontbreekt soms, waardoor zelfstandig werken lastig is. In de cursus leren deelnemers zelf na te denken en de theorie te doorgronden.”

Nieuws

menu