Ondernemers kunnen contant geld niet kwijt. 'Zolang wij onderbezet zijn kan het probleem nog wel een tijdje aanhouden'

Het storten van contant geld is voor veel ondernemers in de gemeente Hoogeveen nog steeds aan de orde. Veel mensen rekenen tegenwoordig met de pinpas af, maar er is nog steeds een groep, vooral ouderen, die contant afrekenen. Het geld moet door de ondernemer uiteindelijk worden gestort zodat het mee kan in de kosten en uitgaven van het bedrijf. Maar waar kan een ondernemer nog terecht met zijn geld?

De nieuwe geldmaat automaten.

De nieuwe geldmaat automaten. Foto: Pixabay

Doordat veel banken zijn gesloten en veel pinautomaten zijn overgegaan op Geldmaat zijn er nog maar een paar automaten waar biljetten of munten kunnen worden gestort. „In Hoogeveen hebben wij zes geldautomaten staan. Hiervan zijn er drie speciaal voor het storten van geld. Een voordeel van een Geldmaat automaat is dat er tot vijf duizend euro kan worden gestort of opgenomen, in plaats van duizend euro bij een gewone bank zoals de Rabobank of ING”, vertelt Herald Heugen van Geldmaat. Toch is het voor veel ondernemers een doorn in het oog want de automaten zijn veelal buiten gebruik of zitten vol, waardoor het geld niet gestort kan worden en de ondernemers er mee blijven zitten. „We hebben op dit moment te maken met onderbezetting door corona. Daardoor kan niet elk apparaat elke dag worden leeggehaald zoals we dat in eerste instantie voor ogen hadden”.

Bank met stortfunctie

Geldmaat is gelukkig niet de enige ‘bank’ waar geld gestort kan worden in onze gemeente. De Regiobank biedt deze optie tot op heden nog steeds aan voor eigen klanten. Bij de vestigingen in Hoogeveen en Hollandscheveld kan geld gestort worden mits de klant hier een rekening heeft of één opent. Hierdoor is de Regiobank nog de enige overgebleven bank in de gemeente Hoogeveen waar dit kan. De Rabobank en de ING bank verdwenen een paar maand geleden uit het straat beeld bij het Haagje.

Het summiere aantal geldautomaten zal de komende jaren voor hetzelfde probleem zorgen. Geldmaat probeert de automaten toegankelijker te maken voor de ondernemers nu de banken zijn verdwenen. Heugen: „We proberen de apparaten zo snel mogelijk leeg te maken zodat de ondernemers hun geld kunnen storten, maar zolang wij onderbezet zijn kan het probleem nog wel een tijdje aanhouden.”

Oplossing

Geldmaat is op zoek naar een extra stortlocatie in de gemeente. „Ik kan er nog niet zoveel over zeggen omdat dit nog in de beginfase zit, maar we hopen op die manier de ondernemers hun zorgen weg te kunnen nemen en meer opties te geven voor het storten.”