'Ondernemers Schutstraat zien heil in verhuisregeling winkels in Hoogeveen'

Het bestuur van de Tamboerpassage wil met de gemeente praten over de komst van een woningen

Het bestuur van de Tamboerpassage wil met de gemeente praten over de komst van een woningen

Hoogeveen - Een aantal ondernemers in de Schutstraat in Hoogeveen heeft zich bij de gemeente gemeld omdat ze mogelijkheden zien in de nieuwe, ruimere regeling voor verplaatsing van hun winkel naar de Hoofdstraat.

Dat maakte wethouder Erik Giethoorn donderdagavond tijdens de raadsvergadering bekend.

Om hoeveel middenstanders het gaat vertelde de wethouder niet. Giethoorn wilde met zijn mededeling benadrukken dat de -volgend jaar opgepoetste- verhuisregeling voor méér ondernemers in het centrum geldt, dan alleen in overdekt winkelcentrum Tamboerpassage.

Emoties

Het zwaartepunt bij de discussie over de verhuisregeling ligt echter wél in de Tamboerpassage. Daar zitten de meeste emoties, werd al eerder duidelijk. De ondernemers voelen zich niet serieus genomen en vinden dat de regeling (ook de nieuwe) niet werkt.

De verhoogde bedragen en mogelijkheden zouden oninteressant zijn om hun nering te verplaatsen naar het kernwinkelgebied in het zuidelijke deel van de Hoofdstraat. Wethouder Giethoorn bewierookte de verordening juist: ,,Het is de meest ruimhartige regeling in Drenthe.’’

Weinig bereikt

Oppositiepartijen VVD, D66, SP, PvdA, SGP en GroenLinks waren daar niet van onder de indruk. Ze dienden donderdagavond een motie in om de nieuwe verordening, die per 1 januari ingaat, pas maanden later vast te stellen. De zes partijen vinden dat de communicatie met de ondernemers van de Tamboerpassage tekort heeft geschoten en dat er de afgelopen twee en een half jaar bedroevend weinig is bereikt.

De zes partijen wilden dat er eerst ‘dialoogsessies’ komen tussen de ondernemers én pandeigenaren van de Tamboerpassage en raad en college. Daarna zou de nieuwe regeling vastgesteld kunnen worden. De motie haalde echter geen meerderheid: coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en Gemeentebelangen voelden er niets voor.

Compacter koopcentrum

Hoogeveen wil toe naar een compacter koopcentrum. Het winkelgebied moet indikken met zo’n 10.000 vierkante meter, is de opdracht. Het moet de leegstand tegengaan en de gezelligheid en aantrekkelijkheid verhogen.

Begin 2017 lanceerde gemeente, financieel gesteund door de provincie, een subsidieregeling die winkeleigenaren en -huurders in de Tamboerpassage en delen van Het Haagje en de Schutstraat moest prikkelen hun nering naar het zuidelijke deel van de Hoofdstraat te verplaatsen.

Meer maatwerk

Die nieuwe regeling, per 1 januari, biedt een ruimere tegemoetkoming in de verhuiskosten en meer maatwerk voor individuele ondernemers.

De Tamboerpassage wil overigens wel met de gemeente praten over een toekomstig plan voor het gebied met gevarieerde woningbouw en groen.