Ondernemer uit Pesse wil sociale huurwoningen voor jeugd bouwen in zijn dorp. Veertien woningen moeten verrijzen op terrein manege Smit

Het terrein van manege Smit in Pesse. Foto: Eigen foto
,,Enige tijd geleden heb ik manege Smit gekocht, eigenlijk zonder direct plan ervoor. Deze locatie is voor velen na de brand enkele jaren geleden een doorn in het oog. Ik ben samen met mijn vrouw Renske gaan nadenken over wat de mogelijkheden ermee zijn”, vertelt Ten Heuvel.
Om zich heen hoorde het echtpaar steeds meer geluiden dat er voor jonge Pessenaren er weinig mogelijk is op de sociale woningmarkt. ,,Dit mede omdat woningcorporaties en ook de gemeente inwoners van Pesse geen voorrang mogen geven bij het toewijzen van woningen. Maar ík mag dat wel”, zegt Ten Heuvel. ,,Je proeft bovendien onder veel jongeren dat zij graag wat willen kopen, maar dat nu nog niet kunnen betalen. Om hen de kans te geven uit huis te kunnen gaan en tegelijkertijd te kunnen sparen, hebben wij dit plan bedacht.”
Bepaalde voorwaarden
Er gaan waarschijnlijk bepaalde voorwaarden gelden. Dit zou volgens Ten Heuvel in de vergunning kunnen worden vastgelegd. Die voorwaarden zijn: de huurders mogen er maximaal vijf jaar blijven wonen, alleen diegenen die minimaal tien jaar in Pesse wonen of vijf jaar lid zijn van een vereniging in het dorp komen ervoor in aanmerking en de huurprijs valt onder de huursubsidiegrens.
Hoewel de woningen in principe bedoeld zijn voor jeugd, sluit Ten Heuvel andere leeftijden niet uit. ,,Het zou namelijk ook een oplossing voor senioren kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor wie het huidige huis te groot is geworden, maar een ‘bejaardentehuis’ nog een stap te ver is. Wellicht dat voor die doelgroep de maximale woontermijn moet worden aangepast van vijf naar tien jaar. Die exacte regels moeten allemaal nog worden bepaald.”
Fatsoenlijke woningen
Het worden volgens de Pesser ondernemer in ieder geval fatsoenlijke woningen (een blok van zes en een blok van acht), waar stellen met eventueel een kind, of misschien zelfs twee, prima kunnen wonen. Het gaat om woningen die duurzaam en energieneutraal worden gebouwd. Een deel van de oude manege moet ervoor wijken. Een ander deel zal blijven staan. Dat deel zal worden vol gelegd met zonnepanelen.
Ten Heuvel heeft een bouwbedrijf en is eigenaar van twee zonneparken. Over het verdienmodel achter dit project zegt hij: ,,Deze huurwoningen verdienen zichzelf. Het kost mij in principe niets. Over 25 jaar ben ik er eigenaar van. Dat is voor mij de winst.” Een andere optie zou wellicht zijn om nieuwbouwwoningen te realiseren voor de verkoop, maar daar ziet hij niets in. ,,Er is geen gebrek aan nieuwbouwlocaties. Diegenen die daarnaar op zoek zijn, hebben in principe ook geen hulp nodig. Pesse is een mooi dorp waar veel gebeurt. Dat wil ik koesteren.”
Informatieavond
Als het aan Ten Heuvel ligt krijgt hij zo snel mogelijk akkoord van de gemeente en zijn de nieuwe woningen in 2023 bewoonbaar. ,,Er is nu een schreeuwend tekort aan woningen, dus laten we dit snel oplossen.” Zodra hij groen licht krijgt, volgt er een informatieavond in ontmoetingscentrum De Wenning. De eerste reacties in Pesse zijn volgens de ondernemer ,,alleen maar positief”.