Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande sluit 4 maanden haar deuren voor grootse renovatie

Het onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande. Foto: Marcel van Kammen

Nog een maand te gaan en dan sluit onderduikersmuseum de Duikelaar haar deuren tot voorjaar 2023 voor een ingrijpende renovatie.

„Het karakter van de school zal aan de buitenkant bewaard blijven, maar intern krijgt het gebouw een facelift”, legt Hanneke Rozema van het museum uit.

Volgend voorjaar zal de voormalige school van binnen heel anders aandoen. „We veranderen het voormalige schoolgebouw in een museum. Dat betekent minder licht, ruimere toiletten en een grotere expositieruimte.”

Vier jaar geleden vestigde onderduikersmuseum de Duikelaar zich in de voormalige “School met de Bijbel” aan de Julianalaan in Nieuwlande. In die vier jaar heeft het museum meer dan 10.000 bezoekers verteld over de bijzondere geschiedenis van Nieuwlande en omgeving. Veel bezoekers uit de buurt kennen de school uit hun kinderjaren. „We krijgen regelmatig bezoekers die hun kinderen laten zien in welk klaslokaal ze zaten.” Wie de schoolsfeer nog wil proeven kan tot eind oktober een bezoek aan het museum te brengen.

Activiteiten in oktober

Naast de boeiende tentoonstellingen heeft het museum een goed gevulde activiteitenkalender. Op zaterdag 15 oktober is er een wandeling langs Joodse Onderduikhuizen in Nieuwlande. Dinsdag 18 oktober organiseert het museum weer een populaire kinderochtend voor leerlingen van de basisschool. Op woensdag 19 en 26 oktober kunnen bezoekers met een gids wandelen langs verschillende onderduik- en verzetshuizen in het dorp en op woensdag 26 oktober is er ook een lezing over Mies Boissevain-van Lennep. Deze joodse verzetsvrouw ontwierp de nationale bevrijdingsrok.

Ook tijdens de sluiting van het museum organiseren de vrijwilligers nog activiteiten.

www.museumnieuwlande.nl.

Nieuws

menu