'Omdat de kinderen het zo leuk vinden' | Stelling van de week

Sint Maarten in de wijk De Weide. Foto: André Weima

Vandaag is het weer zover. Dan trekken groepjes kinderen met hun lampionnen langs de huizen om liedjes te zingen over Sint Maarten. Doel: wat lekkers ophalen.

Bij sommige huizen is de jeugd van harte welkom en hebben volop lekkers klaar staan. Andere bewoners hebben helemaal geen zin in die groepjes die om snoepgoed komen bedelen, doen het licht uit en liggen achter de bank. De redactie van de Hoogeveensche Courant was benieuwd wat haar lezers zouden doen en vroeg via Facebook naar ervaringen en reacties. Hier reageerden 404 mensen op.

Op de stelling: Bij mij zijn de zingende kinderen van harte welkom reageerden 281 mensen. Hiervan waren 223 mensen het eens met de stelling, dat is 79,4 procent. Greetje Kikkert doet zeker de deur open vanavond: ‘Ja, natuurlijk doe ik open voor de kinderen om die glunderende gezichtjes te zien, is toch prachtig. Jammer dat het er maar zo weinig meer zijn. Van 70 naar hooguit 20!’ Dat het aantal kinderen afneemt merken meerdere mensen. Zo gaat Dineke Marissen-Jonkers naar haar zoon om Sint Maarten te vieren: ‘Ja natuurlijk. Alleen in de 3 jaar dat ik woon waar ik nu woon komt er 1 of 2 dus ga lekker bij mijn zoon Sint Maarten vieren... De kinderen lopen met de kleinkinderen en ik zorg voor de kindjes die bij hun aan de deur komen!’

Chantal Kramer heeft in ieder geval snoep in huis gehaald voor de kinderen: ‘Omdat het voor kinderen is, heb ik snoepjes gehaald’ Baukje Mulderij liep vroeger ook vaak Sint Maarten en weet hoe het voelt als niemand opendoet: ‘Tuurlijk deden ze vroeger ook voor mij. Zo niet, dan zongen we het liedje: Hier woont juffrouw kikker bil, die niks geven wil’. Willeke Booij-duiverman reageerde op Facebook met: ‘Ik lig achter de bank’, maar of ze dit ook echt gaat doen laten we in het midden. Haar banken staan immers tegen de muur, reageert ze op haar eigen bericht. Alissa Quist-Koekoek weet nog niet of ze de deur open kan doen: ‘Ligt eraan, misschien ben ik dan aan het bevallen’.

Toch hebben 58 mensen op de stelling gereageerd met oneens. Dat is 20,6 procent van de stemmen. Het staat natuurlijk een ieder vrij om zelf te beslissen of hij of zij haar deur opendoet voor deze traditie. Zo zullen sommige mensen een tafeltje of bak voor de voordeur zetten omdat ze zelf ook aan het lopen zijn en op twee plekken tegelijk zijn is tot op de dag van vandaag helaas nog niet mogelijk.

Nieuws

menu