Woonzorgcomplexen wisselen stuivertje in Hoogeveen. Goed nieuws voor dwergvleermuizen in oude Jannes: die mogen blijven

Bert Moormann (Domesta), Ron Akkerman (Treant) en Marcel van Halteren (Woonconcept) zijn blij met de gezamenlijke oplossing voor vernieuwbouw in Hoogeveen.

Bert Moormann (Domesta), Ron Akkerman (Treant) en Marcel van Halteren (Woonconcept) zijn blij met de gezamenlijke oplossing voor vernieuwbouw in Hoogeveen. Foto: Treant / Bianca Verhoef Fotografie

Woonconcept heeft het oude pand van het Jannes van der Sleedenhuis aan de Eisenhowerstraat verkocht aan Domesta. De verkoop is onderdeel van een soort van stuivertje wisselen met woonzorgpanden in Hoogeveen.

Bewoners van Olden Kinholt (eigenaar Treant gaat het huren van Domesta) verhuizen namelijk na de verbouw naar de Eisenhowerstraat en het leegkomende pand aan de Kemperstraat komt in handen van Woonconcept.

Het is een knap staaltje van samenwerking en overleg tussen Treant, Domesta en Woonconcept. Die geven alle drie aan content te zijn met de uitslag.

‘Huidige bewoners’

De eerste stap in het plan is de verbouwing van het voormalige Jannes-pand. Dit gebouw staat al lange tijd leeg en zou aanvankelijk gesloopt worden. De ‘huidige bewoners’ maken dat lastig. In het pand woont namelijk een populatie dwergvleermuizen. „Die mogen nu blijven”, vertelt woordvoerder Erwin Kikkers van Treant lachend. Er is een oplossing gevonden waarbij de woonomgeving van de beschermde dieren gerespecteerd wordt.

Door alleen de binnenkant van het gebouw te vernieuwen, kan de dwergvleermuis – die in de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur bivakkeert – er blijven wonen. De buitenmuur en de constructie van het gebouw – ontworpen door architect Hans Morshuis – worden in stand gehouden.

De bedoeling is later dit najaar te starten met de verbouwing van het pand. „Het is een kolossaal project”, vertelt ontwikkelmanager Tom Bloeming van Domesta. „We verwachten dan ook dat het een project van jaren is. De planning is nog in de maak.”

Frisse look

Daarnaast krijgt het gebouw een moderne uitstraling en wordt verduurzaamd. „Duurzaamheid is heel belangrijk. Dit geldt zowel voor hergebruik van het gebouw als in het gebruik van energie”, aldus Bert Moormann, bestuurder van Domesta. De frisse look krijgt het pand onder meer door nieuwe kozijnen. Tevens wordt aan de buitenzijde, daar waar de vleermuizen niet wonen, gewerkt met nieuwe gevelelementen.

In het hoofdgebouw maakt Domesta 102 appartementen voor bewoners van Olden Kinholt. Zodra het vernieuwde gebouw klaar is verhuizen de bewoners van de zorg- en seniorenwoningen naar het nieuwe onderkomen. Ron Akkerman, lid raad van bestuur van Treant is tevreden met dit toekomstplan omdat het huidige Olden Kinholt niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Zusterflats

De voormalige zusterflats bij het oude Jannes van der Sleedenhuis worden eveneens gekocht door Domesta. De corporatie gaat deze, net als het hoofdgebouw, circulair herontwikkelen. „We willen deze gaan verhuren aan een zorgpartij, maar de onderhandelingen daarover zijn nog gaande”, licht Bloeming de plannen beknopt toe.

Het laatste puzzelstukje is dat Woonconcept het huidige Olden Kinholt van Treant koopt. De woningcorporatie gaat na sloop op het vrijkomende terrein aan de Kemperstraat nieuwe woningen bouwen. ‘We kunnen niet wachten om daar nieuwe woningen te bouwen’, laat bestuurder Marcel van Halteren van Woonconcept weten.

Uit het woningmarktonderzoek van Woonconcept is gebleken dat er in Hoogeveen veel vraag is naar grondgebonden, sociale huurwoningen voor ouderen. „Zo kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De locatie aan de Kemperstraat is daar perfect voor: een prettige, groene buurt en toch dichtbij het winkelcentrum en zorgvoorzieningen. We onderzoeken dan ook of we op deze plek levensloopbestendige woningen kunnen bouwen, waardoor het rustige karakter van de buurt behouden blijft.”