Nieuwe stichting wil meer aandacht voor Hoogeveense veteranen

Glenn Bloemberg ondertekende vorige week de statuten bij de notaris. Op de achtergrond Ton Grollé. Foto: Eigen foto

Er moet meer bekendheid en erkenning komen voor Hoogeveense veteranen, jong en oud. Daarom heeft luitenant-kolonel Glenn Bloemberg samen met enkele andere inwoners van Hoogeveen de Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken opgericht. Vorige week zijn de statuten ondertekend bij de notaris.

Het idee is ontstaan tijdens de voorbereidingen van de herdenking van 75 jaar bevrijding Hoogeveen, vertelt Bloemberg. Hoogeveense veteranen en militairen van de kazerne in Havelte zouden hier actief aan deelnemen. Wegens de uitbraak van corona ging die herdenking in de geplande vorm niet door, maar het idee om een platform op te richten voor Hoogeveense militairen was geboren.

Glenn Bloemberg uit Hoogeveen is zelf actief dienend militair en veteraan, al ruim 40 jaar is hij werkzaam bij defensie. Hij maakte onder andere deel uit van de 43e Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht op de Johannes Postkazerne in Havelte, waar heel wat Hoogeveners werken. Hij brengt het werk als militair graag voor het voetlicht. Bloemberg is voorzitter van de stichting, Ton Grollé is secretaris/penningmeester en Daphne van der Wilt is verantwoordelijk voor het secretariaat.

‘Veel burgers hebben het beeld dat veteranen militairen op leeftijd zijn’

„Hoogeveen ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van twee grote kazernes, de Johannes Postkazerne in Havelte en de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Een deel van de daar gelegerde manschappen woont in Hoogeveen. Zij worden uitgezonden naar missiegebieden en zijn dus veteraan. Veel burgers hebben het beeld dat veteranen militairen op leeftijd zijn, dat is niet altijd zo. Het gaat ook om jongelui die een veteranenstatus krijgen.” Bloemberg haalt kort het voorbeeld aan van de 37-jarige kapitein Heerko Koops. De Hoogevener is op dit moment met zijn eenheid in Afghanistan.

Luitenant-kolonel Bloemberg vertelt: ,,Her en der in het land worden op de jaarlijkse Veteranendag eind juni herdenkingen gehouden, bijvoorbeeld in Varseveld. Niet in Hoogeveen, wat ik jammer vind. Het is belangrijk veteranen een podium te bieden en tegelijkertijd anderen ervan bewust te maken dat er inwoners van de gemeente Hoogeveen zijn die zich inzetten voor vrede en veiligheid waar ook ter wereld. Zij doen belangrijk maar gevaarlijk werk. Het is goed dat veteranen daarover vertellen.”

‘De burgers erbij betrekken’

Vertellen over het werk als militair tijdens vredesmissies in het verre buitenland en meer zichtbare erkenning voor hun werk tijdens herdenkingsmomenten zoals Dodenherdenking, landelijke veteranendag en Bevrijdingsdag zijn activiteiten waarover binnen de nieuwe stichting nu wordt nagedacht. Bloemberg: „De Drentse gemeentes doen dit in principe op provinciaal niveau, maar de ervaring leert dat er bij jongeren weinig animo is om vanuit Hoogeveen daarvoor naar Assen te gaan. We willen ons echt meer op Hoogeveen richten en zo ook de burgers erbij te betrekken.”

Gedacht wordt ook aan een bijeenkomst in De Tamboer waar veteranen vertellen over hun werk, begeleid met beeldmateriaal. „Militairen zijn gewend om deze verhalen met elkaar te delen, maar niet met de buitenwereld. Het gaat niet altijd om heldenverhalen, maar ook wat je als militair meemaakt als je zo lang van huis weg bent. Of verhalen van partners die alle verantwoording thuis alleen dragen als de wederhelft op uitzending is. Zo krijgt men een veel helderder beeld van de moderne militair. Hoe het er vandaag de dag aan toe gaat bij defensie en welke impact dat heeft.”

Hoeveel veteranen in Hoogeveen?

Hoeveel veteranen er in Hoogeveen wonen is bij de stichting nog niet bekend. „Deze gegevens heeft de gemeente wel, maar mag in verband met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) niet worden doorgegeven aan de stichting. We hebben onder meer hierover maandag nog een gesprek gehad met burgemeester Karel Loohuis.”

Aan een logo, website, Facebookpagina en Instagramaccount voor Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken wordt nog gewerkt. Daar kunnen veteranen zich dan aanmelden. Wie dat al wil kan mailen met het secretariaat: mail@veteranenhoogeveen.nl