Groot tekort aan medewerkers in de gehandicaptenzorg. Zorgaanbieder Cosis slaat handen ineen met UWV en de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.

Startbijeenkomst Alfa-college verzorgt nieuwe opleiding voor Cosis.

Startbijeenkomst Alfa-college verzorgt nieuwe opleiding voor Cosis. Foto: André Weima

Om het tekort aan medewerkers in de zorg te verkleinen worden er doorlopend mooie initiatieven ontwikkeld om mensen, die nu nog aan de zijlijn staan, te motiveren om weer actief mee te doen. Zo hebben UWV en de gemeenten De Wolden en Hoogeveen, vanuit hun samenwerking binnen het Werkgeversservicepunt Drenthe, de handen ineengeslagen en zijn samen met zorgaanbieder Cosis gestart met de werving en selectie van nieuwe medewerkers voor de gehandicaptenzorg.

Dit heeft geresulteerd in een gemêleerde groep van mannen en vrouwen die gaan starten met het opleidingstraject Cosis niveau 2. Deze kandidaten hebben geen of nauwelijks ervaring met de zorgsector maar grijpen deze kans met beide handen aan om een nieuw vak te leren en de uitkeringssituatie, waarin zij zich nu nog bevinden, uiteindelijk achter zich te laten.

De kandidaten starten deze maand met een stageperiode van drie maanden waarin zij in de praktijk ervaren wat gehandicaptenzorg anno 2021 precies inhoudt. Tijdens deze stage worden zij op een locatie van Cosis geplaatst en gekoppeld aan een ervaren medewerker die de kandidaat mee gaat nemen in de dagelijkse praktijk. Zo krijgen de aanstaande nieuwe medewerkers een goed en reëel beeld van het vak. Wanneer de kandidaten deze stageperiode tot ieders tevredenheid afronden, stromen zij door naar een betaalde BBL-opleiding voor helpende in de zorg aan het Alfa-college.

Mooie samenwerking

Ook tijdens de stageperiode is het Alfa-college al in beeld en krijgen de kandidaten een voorbereidende cursus aangeboden waarbij ze alvast een dag per week kunnen wennen aan de schoolbanken. Door deze voorbereiding is de verwachting dat alle kandidaten daadwerkelijk doorstromen en in februari fris aan de start staan van hun nieuwe carrière. Met dit traject is wederom een mooie samenwerking ontstaan tussen ondernemer, onderwijs en overheid dat zeker een vervolg krijgt.

Het Werkgeversservicepunt Drenthe is een samenwerkingsverband van UWV, de gemeenten Midden-Drenthe, Borger-Odoorn, De Wolden, Emmen, Coevorden en Hoogeveen en de leerwerkbedrijven EMCO en Stark. Dit samenwerkingsverband ontwikkelt en start doorlopend projecten om werkzoekenden actief te bemiddelen naar een nieuwe werkgever, voor alle sectoren en voor alle branches. „Benieuwd wat het Werkgeversservicepunt Drenthe voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor nadere informatie of een gesprek”, laat een van de betrokkenen weten. Kijk voor meer informatie op www.wspdrenthe.nl