Nieuwe energiecoöperatie De Groene Wieken ziet levenslicht

De Groene Wieken

De Groene Wieken Foto: De Groene Wieken

Bij notaris mr. J.H.F. Wilmink van Scholten en Wilmink notarissen zijn dinsdag de oprichtingspapieren getekend van energiecoöperatie De Groene Wieken. Een initiatief vanuit de dorpen Elim, Hollandscheveld en Nieuwlande om te werken aan het verduurzamen van woningen in de wijken en dorpen van de gemeente Hoogeveen

De oprichters zijn Ger Schuur uit Elim, Maureen Kroesen uit Hollandscheveld en Henk Zuidema uit Nieuwlande.

„Sinds afgelopen augustus zijn we met een aantal mensen uit de dorpen Elim, Hollandscheveld en Nieuwlande druk geweest de coöperatie vorm te geven. We hebben hulp en ondersteuning gekregen van de Drentse Kei (koepel organisatie van Drentse energie initiatieven), de provincie Drenthe, de gemeente Hoogeveen, en de drie verenigingen van Plaatselijk Belang”, laat het drietal weten.

Als coöperatie wil de organisatie met en voor de leden zorgen dat iedereen mee kan doen zijn of haar woning te isoleren en daarna van het gas af te gaan. „We gaan in overleg met de gemeente Hoogeveen en werken aan het verduurzamen van woningen in de wijken en dorpen van de gemeente. Hiermee krijgt iedereen in Hoogeveen de kans om er in 2050 nog steeds warmpjes bij te zitten maar dan zonder schadelijke CO2-uitstoot.”

Zonneparken

De coöperatie wil voor de leden deelnemen in nog te bouwen zonneparken in de buurt van Hoogeveen. Daarvoor is contact gelegd met een paar initiatiefnemers van nieuwe zonneparken.

„De opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de leden van de coöperatie. Maar we kijken ook verder om ons heen. De coöperatie heeft contact gelegd met andere initiatieven in de gemeenten Coevorden en Emmen. In die samenwerking gaan we ons hard maken voor lokale deelneming in de Drentse Zonneroute A37.”

‘De Groene Wieken’

De dorpen Elim, Hollandscheveld en Nieuwlande zijn van oudsher met elkaar verbonden door de wijken (spreek uit: wieken). Via deze wieken werden in de voorbije eeuwen de dorpen bevoorraad, werden landbouwproducten verscheept en werd een enorme vracht energie (turf) getransporteerd. De wieken vormden de verbinding tussen de gemeenschappen van de dorpen en bracht warmte in de huizen. De energiecoöperatie wil daarop voortborduren, maar dan wel op een groene manier.

Leden gezocht

Een intensieve voorlichtingscampagne en ledenwerfactie zal begin 2022 worden opgestart. Groene Wieken zoekt daarvoor enthousiaste vrijwilligers om die voorlichting te geven en nieuwe leden te werven. Aanmelden kan via e-mail: info@groenewieken.nl