Made in Hoogeveen: Meprof Instrumentenmakerij is specialist in fijnmechanica

In de rubriek Made in Hoogeveen laten we zien wat bedrijven in onze regio doen en vertellen we het verhaal achter die ondernemingen. Dit keer: Meprof.

We hebben, vaak onbewust, met het resultaat van het precisiewerk van Meprof, Medisch/Metaal Professionals, te maken. Het bekende Senseo-apparaat bijvoorbeeld, maakt niet dat snelle kopje koffie zonder het voorbereidend werk in de ontwikkeling van de coffeepad-houder dat de medewerkers van Meprof uitgevoerd hebben. „Om een dergelijk onderdeel in massa te produceren, moeten er eerst prototypes gemaakt worden om de werking en de daarbij behorende resultaten te bestuderen“, legt eigenaar en instrumentenmaker Willem van Olst uit.

„Voordat die machine of het apparaat er is, moet het te maken onderdeel perfect functioneren, zo niet dan kunnen de duur gemaakte mallen en matrijzen voor dit onderdeel afgeschreven worden. Voor we het genoemde houdertje hebben, zijn er meerder prototypes ontwikkeld voordat de ‘koffiemakers’ tevreden waren over het doorloop resultaat van de koffie . Pas als alles klopt dan kunnen de matrijzen en stempels gemaakt worden voor de massaproductie.”

Precisiewerk

Willem van Olst deed oorspronkelijk een totaal andere opleiding, maar na het behalen van de diploma’s stond de recessie in de 80e jaren voor de deur. Omscholing naar de fijnmechanische wereld volgde. Na dik 12 jaar als instrumentmaker gewerkt te hebben bij een medisch instrumentenmakerij was het tijd voor een eigen instrumentenmakerij. Eerst met een compagnon, maar in 2000 met een eigen bedrijf: Meprof. Dat het bedrijf in Hoogeveen gevestigd is, is toeval.

„Mijn vrouw kreeg hier werk en ik ben meeverhuisd. In die jaren ging een bekende Hoogeveens gereedschapsmakerij die voor bijvoorbeeld Fokker en Philips Hoogeveen onderdelen maakte ter ziele, dus de eerste opdrachten kwamen al snel binnen. Ik denk dat ik maar één dag weg ben geweest voor acquisitie, daarna zijn de opdrachten binnen blijven komen door mond tot mond reclame. Mijn plan was door te groeien naar zo’n 20 werknemers, maar dat is op vier medewerkers blijven steken. Niet omdat er geen werk is, maar omdat het precisiewerk is. We werken soms tot een nauwkeurigheid van 4 cijfers achter de komma plus of min één µm (spreek uit ‘mu’ = een duizendste millimeter) en dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Hoe word je instrumentenmaker

Dé opleiding in Nederland is de Leidse Instrumentenmakers School, een MBO/HBO waar je opgeleid kunt worden in de fijnmechanica. “Helaas blijven de leerlingen vaak in het westen werken of gaan aan de slag bij verschillende instituten en of ziekenhuizen,” constateert Willem van Olst. „Wel hebben wij bij Meprof stagelopers van het Alfa-college, Noorder poort College en Hogeschool Windesheim Zwolle. Het is een vak waar geduld en precisie heel belangrijk zijn.”

Meprof produceert hoofdzakelijk prototypes en kleine tot middelgrote series voor met name de medische wereld en de fijn mechanische industrie. Aan al deze onderdelen worden hoge eisen gesteld waarbij een minuscuul kleine afwijking verstrekkende gevolgen kan hebben. Voorbeelden zijn de voorvork van de Yamaha van Valentino Rossi, onderdeeltjes voor de deeltjesversneller in het Zwitserse Cern en onderdelen voor de ruimtevaart om maar wat te noemen.

„Je moet plezier in het werk hebben en het duurt echt wel jaren voordat je het gevoel voor die kleine perfecties letterlijk in je vingertoppen hebt zitten. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar als je een perfect resultaat aflevert is het wel een bijzonder goed gevoel”, zegt Van Olst terecht trots.