Nederlander voelt zich veilig in en rondom eigen huis door contact buren: Kwart van de Nederlanders doet deur niet op slot bij verlaten woning

Buren zijn bepalend voor het veiligheidsgevoel dat Nederlanders thuis ervaren. Bijna tweederde van de Nederlanders voelt zich veilig in en rondom het eigen huis. Goed onderling contact met buren is daarin belangrijk volgens de meerderheid van de Nederlanders.

Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime.

Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime. Foto: Univé

Ook in het voorkomen van inbraak vinden buren elkaar, bijvoorbeeld tijdens de aankomende vakantieperiode. Zo spreken buren met elkaar af dat ze: op elkaars woning letten (39 procent), doen aan digitale buurtpreventie (37 procent), camera’s ophangen (26 procent) en elkaar aanspreken op onveilig gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé. Twee op de drie Nederlanders schatten de kans dat zij de komende vijf jaar slachtoffer worden van inbraak in als (heel) klein. Bijvoorbeeld omdat ze goed contact hebben met hun buren, wat een veilig gevoel geeft. Hierdoor durven zij zelfs even weg te gaan zonder de deur op slot te doen (23 procent). Ook laat een kwart van de Nederlanders gerust een raam open staan als zij weg zijn. „Hoewel het letten op elkaars huis belangrijk is, kan de kans op inbraak verder verkleind worden door ramen en deuren goed af te sluiten, ook als je maar even de woning verlaat. Inbrekers hebben maar heel even nodig om je huis binnen te komen,” benadrukt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf.

Beter een goede buur