Natuurbeheerders niet blij met toename exoot gele bieslelie - Kleine fraaie lelie uit lissenfamilie verdringt orchideeën

Natuurcorrespondent Hero Moorlag vertelt wekelijks in de rubriek Groen en Doen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van flora en fauna. Deze week: de groene bieslelie en de akelei.

Gele bieslelie in de rotstuin.

Gele bieslelie in de rotstuin. Foto: Hero Moorlag

Het plantje staat al jaren in een van onze rotstuintjes. De gele bieslelie. In nazomer en herfst ontstaan zaaddoosjes. De relatief grote zaden verspreiden zich spontaan in de directe omgeving van de oude plant. Nieuwe planten vind je nooit elders in de tuin of tussen de tegels van de zithoek. Onze gele bieslelies blijven in de rotstuin. De plant behoort tot de lissenfamilie. Van oorsprong komt dit lelietje uit Californië. In 2007 werd gele bieslelie voor het eerst ontdekt in natte Zeeuwse natuurgebieden, ondermeer in weilanden bij de Grevelingendam. Daarna ook in Brabant. Vanaf 2017 komt hij in nagenoeg alle provincies voor, woekert en vormt in orchideeënweilandjes een bedreiging voor orchideeën, bitterling (geel bloeiende wilde plant), stijve ogentroost, addertong (zeldzame varen) en parnassia. Volgens Staatsbosbeheer lijkt gele bieslelie zich invasief te gedragen, zal hij daardoor snel in aantal toenemen en zeldzame inheemse planten verdringen.

Gele bieslelie blijkt geliefd