Natuur als middel tegen toenemend aantal burn-outs

IVN wil werkgevers en werknemers te hulp schieten met het vergroenen van hun werkplek.

IVN wil werkgevers en werknemers te hulp schieten met het vergroenen van hun werkplek. Foto: IVN

Steeds meer Nederlanders hebben te kampen met een burn-out of zitten hier tegenaan. De coronacrisis heeft deze situatie alleen maar verergerd. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat natuur stress verlagend kan zijn, schiet IVN Natuureducatie werkgevers en werknemers te hulp met de Groen Werkt Beter Challenge.

Het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is volgens het CNV tijdens de coronacrisis verdubbeld van 11 procent naar 21 procent. Door de langdurige crisis kampen steeds meer mensen met (psychische)problemen. Uit het onderzoek van CNV blijkt dat meer dan een derde van de werkenden kampt met steeds meer werkstress naarmate de crisis langer duurt. Ruim vier op de tien werknemers doet het werk met plezier en één op de vijf zit tegen een burn-out aan. Veel werkgevers verwachten dat het aantal burn-outs de komende tijd verder zal stijgen.

Het IVN vindt het daarom tijd voor meer aandacht om deze mentale gezondheid te verbeteren. ‘Natuur kan hierin een belangrijke rol spelen. Het zou een vaste plek moeten krijgen in de werkdag, want natuur verlaagt het stressniveau en dat lijkt nu meer dan nodig”, licht Iris Haverkort, expert Natuur en Gezondheid van IVN toe. Natuur zorgt er bovendien voor dat mensen zich fitter en vrolijker voelen. Ook heeft het positief effect op de creativiteit en concentratie. Haverkort: „Zowel werk als gezondheid krijgen dus een positieve boost door een ommetje te maken in het park of door op de werkplek wat planten neer te zetten. Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken, vooral als je bedenkt dat een werknemer met een burn-out maandenlang uit de roulatie is.”