Nathan (12) en Shana (26) uit Elim slaan oranje slang 'aan de haak' tijdens vissen

Foto: André Weima

Foto: André Weima

Broer en zus Nathan (12) en Shana (26) Schuring uit Elim zaten rustig te vissen aan de gracht in het centrum van Coevorden toen ze, woensdagmiddag, naast hun in het water een oranje slang langzaam voorbij zagen zwemmen.

Omdat ze niet zeker wisten of het een gifslang betrof belden ze eerst met hun vader. Die wist aan de hand van hun beschrijving dat het geen gevaarlijk dier betrof. Met een schepnet visten ze het verkleumde reptiel uit het water en brachten het in een ton mee naar huis.

Slangenhouder André Weima determineerde het dier als zijnde een rode rattenslang (Pantherophis guttatus). Een ongevaarlijke soort, oorspronkelijk afkomstig uit het westen van Noord-Amerika, en vaak gehouden als ‘huisdier’.

In quarantaine

Inmiddels zit het dier, dat ongeveer een meter lang is, veilig in quarantaine in een terrarium bij André Weima thuis waar hij door de amateur herpetoloog verzorgd wordt. „Hij heeft inmiddels al een muisje op.” Weima vermoedt dat het een mannetje is. „Mannetjes hebben een langere staart en zijn wat slanker. Vrouwtjes hebben een kortere staart en zijn, bij deze soort, wat grover gebouwd.”